JON HOEM

Førsteamanuensis ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i kunst og håndverk, og forsker på og med nye kunst- og medieformer.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske materialer: i 2021 kom boken Digitale medier og materialitet med en grundig diskusjon av denne tematikken. Jeg er særlig interessert i det haptiske (berøring og bevegelse) knyttes til lyd.

Fremover jobber jeg særlig med den telematiske operaen Zosimos (2023-26) og (støy)instrumentet Sonic Greenhouse.

Nylig avsluttede prosjekter er Sonus (2023), Sampling av lyd og bærekraft (2022-), "Auditomosjon" (2021-23) og "Aquafoni" (2022).

Videre sfæriske medier, ulike former for roboter, mm.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering (2009).

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

11. mars 2016

Se nettsider, f eks Popcorn Time, anonymt

Økokrim har beslaglagt nettstedet popcorn-time.no, men artikkelen Se Popcorn Time Anonymt ligger fremdeles i Google cachet.

Et litt langt sitat, men gitt bakgrunnen får det våge seg. Poenget er nemlig viktig:

I tillegg til å skjule hvem du er kan en VPN oppkobling være nyttig for andre formål, som ved f.eks. abonnement på lovlige strømmetjenester. La oss si at du ønsker å se innhold på et annet språk enn det som tilbys i den norske versjonen av strømmetjenesten. Ved å benytte VPN kan man velge å fremstå som en bruker fra et annet land som f.eks. USA, Nederland, Sverige, Sveits osv. Ofte er det også et annet, og mange ganger et bedre og større tilbud som tilbys kundene i andre land enn i Norge.

TorGuard en av de mest annerkjente tilbyderne av VPN og Anonym Proxy løsninger. Med Anonym Proxy fra TorGuard sørger du for at din identitet og IP adresse ikke er tilgjengelig for uvedkommende. Du kan da bruke programmer som Popcorn Time, Bittorrent og uTorrent uten at andre har innsyn i hva som lastes ned.


Økokrim på sin side argumenterer slik:

ØKOKRIM har i dag tatt beslag i domenet popcorn-time.no. ØKOKRIM mistenker at domenet benyttes til straffbar medvirkning til brudd på åndsverkloven § 2, som gir rettighetshaver enerett til å råde over åndsverk.

Ulovlig fildeling av opphavsrett-beskyttet materiale på internett utgjør et alvorlig samfunnsproblem. Opphavsretten bidrar til å sikre utøvende kunstnere økonomisk utbytte av sin skapende virksomhet, noe som igjen er viktig for åndsproduksjon, innovasjon og kunstnerisk utvikling. Tilgjengeliggjøring på internett uten samtykke fra rettighetshaverne krenker opphavsretten. Det norske domenet popcorn-time.no utgjør, etter ØKOKRIMs syn, en del av et globalt problem i stadig og rask utvikling.

Fildelingstjenesten Popcorn Time gjør tilgjengelig for allmennheten et stort antall filmer og TV-serier. I all hovedsak er filmene og TV-seriene lagt ut på internett uten rettighetshavers samtykke. Det norske domenet popcorn-time.no bidrar til tilgjengeliggjøringen ved å lenke til andre domener hvor nødvendig programvare kan lastes ned. I tillegg tilbyr det norske domenet popcorn-time.no informasjon, brukerveiledninger og nyhetsoppdateringer.


Det er en ikke ubetydelig "snørr og bart"-problematikk her. Problemet er nok at nettstedet promoterer torguard.no og kobler bruken av denne tjenesten til Popcorntime. Men folk kan jo selv spekulere i hvorfor Økokrim ikke rører domenet torguard.no. Det finnes flere VPN-tjenester som er helt gratis, og de er da reklamebasert. Jeg kan ikke gå god for om du kan stole på disse, men her er i alle fall noen eksempler:
Å kunne surfe anonymt kan være essensielt i noen sammenhenger. Det er blant annet noe journalister (bør) kurses i

Økokrim synes å mene at det er medvirkning til opphavsrettsbrudd dersom en linker til Popcorntime. Nesten litt søtt, men du får google det i stedet.

I en e-post til ITavisen skriver Olav Torvund, professor ved Senter for rettsinformatikk følgende:

«Popcorn-time.no er i alle fall et steg lenger unna selve den ulovlige tilgjengeliggjøringen, […]. Det er i alle fall ikke åpenbart at tjenesten vil være ulovlig, slik Økokrim synes å forutsette. Innholdet på siden skiller seg ikke vesentlig fra det vi finner på sidene til nettaviser som har skrevet om slike tjenester

Via Dimag.no

1 kommentar:

  1. Økokrim har litt å slite med. Mens popcorn-time.no fremdeles er nede, etter Økokrims beslag, så er popcorntime.no (altså uten bindestrek) oppe for full musikk, og med akkurat det samme innholdet.

    SvarSlett

Kommentarer er svært velkommen. På grunn av problemer med spam må jeg imidlertid godkjenne kommentarer før de publiseres. Vanligvis skjer dette i løpet av noen timer.

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket