1. august 2010

Kindle er bestilt

Det tok sin tid. Jeg har brukt så lang tid på å lande i forhold til ebokleser at jeg har hatt god tid til å sjekke ut alternativene.

I løpet av det siste året har jeg lest 5-6 bøker på iPod Touch (både ved hjelp av Stanza og Kindle-versjonen for iPhone), et par bøker er lest via Kindle for PC, mens en bok er lest ved hjelp av en plugin til Firefox. Alle alternativene fungerer, men leseopplevelsen er best på iPoden med Stanza. Det fungerer faktisk overraskende godt å lese på den lille skjermen.

Så skulle en kanskje tro at Stanza på en iPad ville være tingen for min del. Minst to ting gjør imidlertid at det ikke blir iPad som lesebrett: for det første har lesing i sommer til fulle vist at en trenger en leseplate som fungerer i sollys. Dermed er Kindle og Sony Reader de reelle alternativene. Dernest batterilevetid. 10 timers driftstid på en iPad er bra for en datamaskin, men holder ikke for lesing på tur. Den nye Kindle lover flere uker før batteriet må lades, og om den bare klarer halvparten, holder det i massevis for meg.

Ønsket om å støtte åpne standarder, som ePub, tilsier kanskje at jeg burde velge Sony Reader fremfor Kindle. Sonys produkter virker skikkelige, og i forhold til første generasjon Kindle ville jeg nok gått for en Sony. Utseende og byggekvalitet spiller en rolle, og den første versjonen av Kindle så ikke bra ut i mine øyne. Generasjon tre synes jeg imidlertid begynner å se skikkelig bra ut.



Kindle tilbyr dessuten et par features, som jeg mener er viktige: det ene er gratis tilkobling via 3G, en funksjon man vil sette pris på dersom man laster ned i utlandet (jmf faren for skyhøye priser på datatrafikk), samtidig som det virker uhyre brukervennlig. Viktigst er imidlertid synkronisering mellom flere enheter. Jeg kommer helt sikkert til å fortsette å lese på iPoden, og sikkert litt på PCen også - alt avhengig av tid og sted. At Amazons tjeneste sørger for å synkronisere de ulike enhetene er i denne sammenhengen et stort pluss.



Det en må leve med er Kindles lukkete format (.AZW). Kindle støtter ikke ePub, men dette kan løses ved hjelp av gratisprogrammet Calibre og konvertering til formatet Mobipocket, eller ved hjelp av Amazons konverteringstjeneste. Spørsmålet blir imidlertid om jeg vil være i stand til å lese bøker som Google etter hvert kommer med, men det problemet hører i tilfelle fremtiden til.

Så er det bare å smøre seg med tålmodighet frem mot den 27. august....

2 kommentarer:

  1. Lurt å bruke litt tid på en så forvirrende materie som eboklesemaskinvare. Jeg falt også ned på Kindle til slutt. Brukeropplevelsen slår alle andre (har ikke prøvd iBoooks på iPad ennå) ned i støvlene og utvalget er det største. Er veldig skeptisk til det lukkede formatet, men tror på en gradevis endring, og det går jo an å lese andre format på Kindle med litt hjelp fra Calibre, så alt er ikke tapt.

    SvarSlett
  2. Godt å høre at vi har kommet til samme konklusjon Thomas :)

    Har fundert litt på "ebok"-problematikken i løpet av dagen, da vi skal presentere et mulig konsept i morgen, langs de linjer som ble presentert i en tidligere bloggpost. Det vi trenger er gode verktøy for å sette sammen våre egne "ebøker", ut ifra at disse kommer til å inneholde mer enn tekst. HTML 5 må være formatet, Apple går allerede i den retningen og Amazon ser ut til å følge etter. Med CSS bør det gi bedre muligehter for kreative formatering også. Håkon Wium Lie viste jo det for flere år siden.

    SvarSlett

Kommentarer er svært velkommen. På grunn av problemer med spam må jeg imidlertid godkjenne kommentarer før de publiseres. Vanligvis skjer dette i løpet av noen timer.