Nå er det nok sider ved det japanske samfunnet som vi ikke nødvendigvis trenger å strebe etter, men midt i katastrofen viser japanerne fram en av dette samfunnets forbilledlige egenskaper.
Dagbladet har spurt sosialantropolog Arne Kalland, professor ved Universitetet i Oslo, om hvorfor ikke japanere plyndrer butikker og forlatte eiendommer.
- Japanerne er ikke så selvopptatte som oss her i Vesten. En japaner vet at han ikke er verdens sentrum, han vet at han inngår i et sosialt nettverk og er en del av en sosial gruppe, forklarer Kalland. Han forteller videre at denne oppførselen har dype røtter.
- Jeg har studert en sultkatastrofe som rammet Sør-Vest-Japan i 1732-33. En tredjedel av befolkningen døde. Ikke noe sted i dokumentene finner jeg uro eller slåssing. De som ble rammet sist var barna, mens de som ble rammet først var menn. Dette er veldig annerledes enn det man ser i Afrika, der man slåss om maten og barna dør først. Det er en dyktig kultur på krisehåndtering.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Kommentarer er svært velkommen. På grunn av problemer med spam må jeg imidlertid godkjenne kommentarer før de publiseres. Vanligvis skjer dette i løpet av noen timer.