12. september 2012

Popcorn Maker og andre snasne verktøy

I jakten på verktøy som kan brukes for å lage "medierike" presentasjoner ser jeg etter løsninger som er basert på åpne standarder og åpen kildekode. I bakhodet har jeg Epub 3, og de mulighetene som kan bygges inn i "bøker" basert på denne standarden, samt en videre utvikling av studiet i webdokumentar.

Med Epub 3 tar ebøkene opp i seg så alle funksjoner som kan utnyttes av moderne nettlesere. For å bruke et gammel, og kanskje litt for velbrukt begrep: her ser vi en kommende konvergens mellom web og ebøker. Selv om kommersielle aktører trekker dette i en litt annen retning er det lov å håpen på en fremtid for ebøker basert på moderne webstandarder.

Dette byr på mange spennende muligheter, ikke minst fordi det etter hvert finnes mange svært oppegående  løsninger for å generere maler. Disse kan i dag brukes for å lage rimelig avanserte nettsider. Et eksempel er initializr.com, som lar noviser lage temmelig avanserte nettsider med responsivt design.

Nå ligger det ikke et publiseringssystem i bunn, så det er fremdeles en jobb å gjøre, men ellers er det "bare" å bytte fonter, farger, bakgrunnsbilder mm og på den måten gi designet et eget uttrykk. Designet tilpasser seg til ulike skjermbredder, fra fullskjerm til venstre via en mellomvariant, til mobilvarianten til høyre:



Elegant!

Nå var egentlig dette litt på siden, for i jakten på en velegnet løsning følger jeg to veier, som foreløpig ikke helt møtes: Verktøy som organiserer innholdselementene spatialt og verktøy som gir en temporal organisering.

I førstnevnte kategori finner vi Impress, et HTML-javascript rammeverk som gir Prezi-lignende presentasjoner. Her er det mulig å arbeide med flaten som det organiserende, ikke ulikt Memoz, som vi lagde for noen år siden. Skulle svært gjerne fått finansiert en "remake" der vi kunne utnytte dagens muligheter.

I den andre kategorien finner vi verktøy som bruker tid som organiserende element. Skjønt, det vil si, de bruker medier med en intern organisering i tid (lyd og video) som styrende for presentasjonen. Her er Mozillas Popcorn Maker et svært interessant alternativ. Jeg har laget en liten test som, gitt min mangel på planlegging, virker svært lovende. Her finnes det også et forfatterverktøy som fungerer svært bra. Her er et skjermopptak styrende for presentasjon av bilder og tekst.

Nye elementer plasseres på en tidslinje, og kan flyttes på selve publiseringsflaten. Med ett
spretter bilder, tekster mm opp på definerte tidspunkt - alt styrt av videoens fremdrift.
Det som mangler er et tilsvarende visuelt verktøy for å lage selve templatene (malene). I testen ovenfor har jeg benyttet en eksisterende mal, noe som forklarer den meningsløse overskriften og noen merkverdigheter litt ute i videoen.

Alle disse verktøyene baserer seg på HTML5, og så vidt jeg kan skjønne vil de bli støttet i Epub 3. Dermed  kan en trygt konkludere med at ebøkenes fremtid ser spennende ut, ikke minst fordi det ikke skal all verdens ferdigheter til for å beherske verktøyene. Det største hinderet er trolig å finne blant ebokleserne (ikke menneskene, men programmene).

4 kommentarer:

  1. Dette med html5 er interessant. Jeg vet ikke riktig hva slags nye muligheter som åpner seg nå? Lage nettsider kan man jo gjøre i gamle html. Nå er det vel bare at en del funksjoner flyttes fra flash over i html. Men flash var jo veldig lett å designe. Vil Html5 være like lettvint som flash? Mozilla Popcorn var ganske genial.

    Det man trenger er muligheten til å splitte opp filmer slik at man etter ett minutt kan stille en rekke med multiple choice spørsmål. Så må de som har fått rett på spørsmålet bli sendt videre til en video og de som tok feil til en annen. Videoen vil da bli som en tre med grener av svarmuligheter og tilhørende videoer. Videoen kan dermed bli tilpasset seeren. Mange brukere vil dermed se en totalt forskjellig forelesning. Kurset kunne bestå av flere slike videoer med ulikt nivå. Bare de som får alt rett blir sendt til den vanskeligeste. De som svarer feil blir sendt til en lettere forelesning.

    SvarSlett
  2. HTML5 innebærer først og fremst at vi får en mer standardisert måte å bygge inn kompleks interaktivitet i en webside. dette skjer først og fremst i form av javascript og CSS. Når det gjelder selve HTML-koden er det ikke så veldig mye nytt, men de nyhetene som kommer er betydelige: som en dedikert video-tag og canvas-elementet. Med nye verktøy vil nok dette bli like "enkelt" som med Flash.

    Splitte opp filmer og bygge inn flervalg i videoer kan du allerede gjøre med YouTubes annoteringsfunksjon. Jeg lagde en liten demo på interaktiv video i vår, med utgangspunkt i noen gamle videoklipp fra en CD-ROM.

    Denne funksjonen i YouTubes editor fungerer svært bra, selv om selve funksjonaliteten er rimelig basal. Men slik er det ofte: enkle tekniske prinsipper gjør det gjerne lettere å finne kreative løsninger på innholdssiden.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var akkurat slik interaktiv video jeg tenkte på! Men du har bare to linker på skjermen. Har man mulighet til å skrive mer på skjermen før neste film? Pussig at jeg ikke har oppdaget dette før nå. Jeg bruker jo youtube med tid og stunder:)

      Slett
    2. Annoteringsfunksjonen i YouTube er absolutt verd å sjekke ut. Du kan skrive mer og ha flere valg. Det er helt opp til den som redigerer..

      Slett

Kommentarer er svært velkommen. På grunn av problemer med spam må jeg imidlertid godkjenne kommentarer før de publiseres. Vanligvis skjer dette i løpet av noen timer.