23. februar 2024

Illustrasjon med KI-bildegeneratorer

Etter i ha fått fingrene i ChatGPT4 triller det ut bilder til ulike formål. For en som har vært vant til å fikle med bilder i timesvis, ofte uten å komme til et brukbart resultat er prosessen med å generere bilder ved hjelp av KI en ganske merkelig opplevelse. På den ene siden svært effektiv og spennende, på den andre siden litt skremmende. Uansett interessant og tankevekkende.

Det mest interessante opplever jeg den stadig tettere koblingen mellom verbalspråk og visualisering. Her finner jeg Diktillustrasjon med kunstig intelligens særlig interessant. Først når bildet får en personlig touch blir det spennende. I mitt tilfelle har dette oftest skjedd i møte mellom de digitale KI-genererte bildene og analoge teknikker, der utgangspunktet er kopierbart, men den enkelte kopien blir original. I dette eksemplet er bildet printet på ecoprint/botanisk trykk – en teknikk som i seg selv er vel verd å utforske.

I tilfellet med bildet som endte med å pryde plakaten for årets Global Science Opera er dialogen enklere. Jeg begynte her med følgende prompt:


– En astronaut i romdrakt. Glasset i romdraktens hode er bytte med en sfære som viser jordkloden

Jeg ender med et bilde som virker lovende, men ber om

– Vis astronauten halvt fra siden



Deretter noen forsøk på å justere:

– La jordkloden fylle hele innsiden av glasset i hjelmen
og
– Vis astronauten fra siden og i halvfigur


Dialogen er på ingen måte særlig avansert, men den er like fullt engasjerende fordi responsen er rimelig rask, og en får en opplevelse av at det hele er konstruktivt. Allerede ved dette fjerde bildet er jeg kommet til et uttrykk som jeg synes fungerer, og ber om et litt annet utsnitt.

– Behold dette bildet, men vis mer av kroppen.

Dermed ender det her. Ikke helt i mål, men med litt outpainting (også det ved hjelp av KI) var resultatet i boks. På adskillig kortere tid enn det har tatt å skrive denne bloggposten. 

Dette er selvsagt  ikke egnet for alle former for illustrasjonsarbeid, men du verden så raskt det kommer med forslag. "Arbeidet" består dermed av å velge og raffinere. I tilfeller der en ikke er avhengig av et bestemt visuelt uttrykk, og slipper å bekymre seg for korrekte detaljer fungerer dette utmerket. Det er dermed vanskelig å se for seg at markedet for illustrasjonsfotografier kan leve særlig lenge i tiden som kommer.


For moro skyld forsøkte jeg meg på en steampunk-versjon:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer er svært velkommen. På grunn av problemer med spam må jeg imidlertid godkjenne kommentarer før de publiseres. Vanligvis skjer dette i løpet av noen timer.