6. september 2024

Gjennom ild og vann – former fra landskap

4. klasse i kunst og håndverk - Estetikk i praksis og teori - har jobbet med tradisjonell keramikk, der ilden er nøkkelen til å transformere leire til keramikk.

Da mennesker oppdaget ilden er det lett å se for seg at noen laget bål nær vann, på leirgrunn, og oppdaget at det skjer noe med leiren ved høy temperatur. Myk leire blir hard, som stein.

De synlige flammene i bålet har temperaturer opp mot 600°C. Glødende kull kan nå temperaturer på 800°C – 1100°C. Ved disse temperaturene blir leire omdannet til keramikk. Ved høyere temperaturer oppstår sintring, der partiklene i leiren smelter sammen og danner en homogen enhet. I midten av et intenst brennende bål, spesielt hvis bålet mates med store mengder luft, kan en oppnå temperaturer opp mot 1300°C.


Ordet keramikk, fra det greske keramos, som betyr "å brenne". Grekerne brukte begrepet om "brente ting" eller "brent jord". Dermed ble ordet brukt for å referere til et produkt oppnådd gjennom virkningen av ild på materialer hentet fra jorden.

Den første kjente keramikken oppsto trolig for mellom nærmere 30 tusen år siden, og representerte et betydelig fremskritt for menneskelige samfunn. Keramikk tillot lagring og koking av mat på en mer effektiv måte, noe som var et direkte bidrag til endringer i diett, bosetting og sosiale strukturer. Tidlig keramikk gir oss dermed innsikt i de kulturelle praksisene og teknologiene som var tilgjengelige for forhistoriske samfunn.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer er svært velkommen. På grunn av problemer med spam må jeg imidlertid godkjenne kommentarer før de publiseres. Vanligvis skjer dette i løpet av noen timer.