2. april 2025

Søk stipendiatstilling: KI i estetiske fag

Neppe et typisk norsk klasserom, men la dette være en illustrasjon på noen av de mulighetene, og utfordringene som generativ KI bringer med seg. Et spennende felt å undersøke i hele utdanningsløpet.
HVL har lyst ut Stipendiat innan studiar av danning og didaktiske praksisar. I denne sammenhengen viser "danning og didaktiske praksisar" til skole og høyere utdanning.

Er du lærer (eller kjenner du noen) med avlagt mastergrad de siste fem årene, og interessert i bruk av KI i estetiske fag (primært bilde, levende bilde og lyd)? Har du lyst til å bruke de neste tre årene på et faglig dypdykk? Send meg i tilfelle en epost: joh@hvl.no, så kan vi se om det er mulig å få til en søknad.

HVL starter i disse dager til europeiske prosjekter (Erasmus) der KI er tema. En stipendiat vil trolig kunne knyttes til disse prosjektene. Jeg er involvert i et av disse: AI-teach. I tillegg foregår det mye knyttet til KI, i skoler i regionen, og i ulike fag ved HVL. Vi er kanskje særlig interessert i hvordan vi kan utvikle bruk av KI, slik at det treffer godt både i skole og lærerutdanning. Merk: jeg skriver dette på norsk – i min bok må en eventuell kandidat snakke skandinavisk, gitt at vi skal jobbe mot utdanningsfeltet i Norge.

Min interesse er særlig knyttet til generativ KI for bilde- og video. Det hele sett fra et brukerperspektiv. Du behøver altså ikke dyp teknisk forståelse i denne sammenhengen, selv om en viss teknisk interesse og nysgjerrighet åpenbart er en fordel. Når det er sagt: min hovedinteresse ligger i skjæringspunktene mellom hva som kan løses med datamaskiner og det som kommer til uttrykk analogt. KI byr på nye muligheter her.

Søknadsfristen er allerede 24. april. Det er i seg selv en test. Får du en søknad opp å stå i løpet av kort tid, tyder mye på at du kan være rett person for et phd-løp.

Les deg opp (det må vi alle gjøre) Kunnskapsprat: Kunstig intelligens i UH-sektoren – hvordan bygge kompetansen som trengs? 

Regjeringens utvalg om kunstig intelligens i høyere utdanning ble etabler for noen dager siden. Det er aktuelle saker dette!

Skulle vi få til noe kan du knyttes til forskergruppen MaTecSus (Materialitet, teknologi og berekraft), som jeg leder. Denne forskergruppen legger særlig vekt på å jobbe med kunstfaglige forskningsformer. Det kan gi en retning til ditt prosjekt, men merk at du må forvente å levere en tradisjonell avhandling – altså ikke et kunstnerisk arbeid. Du kan imidlertid svært gjerne skrive om kunstfaglige måter å arbeide med KI i utdanning. Det vil, for å si det forsiktig, være svært interessant.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer er svært velkommen. På grunn av problemer med spam må jeg imidlertid godkjenne kommentarer før de publiseres. Vanligvis skjer dette i løpet av noen timer.