23. mars 2013

Første dag ute med dronen



Dette kan jo se ut som ren moro, men se på det som en øvelse i dronejournalistikk :)



Dette er riktignok latmannsversjonen av et quadcopter. Jeg har ikke kjøpt noe byggesett, men gått for ferdig pakke - ARdone Parrot 2.0. For halve prisen av en fet mobiltelefon får du en høyteknologisk pakke, som virker utmerket.

Jeg må riktignok trene litt før jeg kan fly den skikkelig, men dette var moro fra første spinn.

Dronen styres over wi-fi, og du ser hele tiden bilde fra kameraet på den enheten du styrer med (smarttelefon eller nettbrett). Det bør kunne la seg gjøre å styre den fra en PC også, antar jeg, og i prinsippet styre den fra et helt annet sted, via nettet.



«Teknologien anses nå til å være på et nivå som tilsier at politiet bør vurdere dette som et verktøy,» skrev Politiets data- og materielltjeneste i et brev til Politidirektoratet den 19. februar i år. Bakgrunnen er enda mer sofistikerte enheter enn Parroten, som f eks miniatyrdronen «Black Hornet», utviklet av Prox Dynamics i samarbeid med blant annet Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI). En militær variant er allerede i bruk i Afghanistan, ifølge aftenposten.no.

Det er mange problemstillinger som kommer fram her. Da Teknologirådet og Datatilsynet la frem sin personvernrapport i januar, kunne en lese følgende: «Droner er en ny teknologiplattform som gjør at terskelen for overvåkning fra lufta blir dramatisk senket, samtidig som det utvikles stadig kraftigere kameralinser, bedre nattsyn og mer sofistikert videoanalyse. Dronenes enorme mobilitet, mengden av sensorer de kan utstyres med, samt økningen i sivil bruk, representerer en potensiell utfordring for personvernet» skrev de i rapporten.

Her kommer det også fram at folk er skikkelig skeptiske til medias bruk av droner:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer er svært velkommen. På grunn av problemer med spam må jeg imidlertid godkjenne kommentarer før de publiseres. Vanligvis skjer dette i løpet av noen timer.