18. juni 2020

Brikolør – Auditopenta

Da koronane sendte alle til hjemmekontor og hjemmeundervisning tok en oppgave som studentene fikk utgangspunkt i Claude Lévi-Strauss sitt begrep "bricolage". Ingvard Bråten, som var ansvarlig for oppgaven, har skrevet om brikolasje i forhold til gjenbruk, jeg har selv brukt begrepet en rekke ganger, knyttet til Spatial webpublishing and bricolage og  ulike former for digital remiksing og selvfremstilling. Sist, men ikke minst, er Helge Ridderstørms Ungdommers kombinasjonskunst – bricolage for en ny tid vel verd å få med seg.

Nå er dette imidlertid også knyttet til en svært konkret hendelse. Det ryddes på HVL, samtidig som jeg holder på å bygge auditopentaet. Det betyr daglige turer til containeren for metallavfall, og sannelig fant jeg gull. Et supertungt metallunderstell fra et ødelagt bord, som attpåtil var mulig å skru fra hverandre. Dermed kom stag på plass og jeg nærmer meg at fungerende stativ. Eneste bekymring så langt er avstiving. Stativet skal holde fem høyttalersøyler á 12-15 kilo.


I det større bildet er ikke dette en særlig vakker fortelling. Vi har konferanser om bærekraft og institusjonen skal være et miljøfyrtårn. Likevel trumfer enhetlig visuelt uttrykk, påført oss av interiørdesignere, anbud og prosjektlogikk. Passer ikke nåværende møbler inn ender det fort med at de blir avhendet (=havner i søpla). Jeg er smått forskrekket over hvor mye brukbart som kastes, ikke minst ved HVL i disse dager. Men det er lov å håpe at det blir litt bedre enn sist gang, da HiB flyttet i 2014.

"Bricolage er ofte en motstandsstrategi", avslutter Ridderstrøm. Dermed ligger det litt motstand i å hente ting ut av containere og gi det nytt liv. Om ikke upcycling, så i alle fall en form for gjenbruk.

Oppdatert 26. juni: De fem søylene begynner å bli ferdige. Så gjenstår bare å få dem til å henge skikkelig på stativet. Dernest å koble og styre 20 kanaler:



Oppdatert 29. juni: Skattejakten i stålcontaineren fortsetter. Etter å ha funnet basen til stativet og skikkelige hjul, i dag kom jeg til opphenget. Tre knaggrekker i stål fra IKEA, som lar seg skru fra hverandre og passer på toppen av stativet. Høyttalerssøylene får et stag på baksiden slik at hver søyle kan henge på to knagger.

   


Litt research i forhold til Ableton, dvs. prat med en mer kompetent kollega (les Øystein), førte til at jeg nå er styrket i troen på at jeg skal klare å håndtere 20 kanaler. Så er det bare å vente på lydkortet, som kommer i slutten av juli....

2 kommentarer:

  1. Du er en gullgraver i stålformat Jon! (Ikke en helt gjennomtenkt formulering, men jeg lar den stå åpen for tolkning)

    SvarSlett
  2. I min bok høres det bra ut ...

    SvarSlett

Kommentarer er svært velkommen. På grunn av problemer med spam må jeg imidlertid godkjenne kommentarer før de publiseres. Vanligvis skjer dette i løpet av noen timer.