JON HOEM

Professor ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i kunst og håndverk, og forsker på og med nye kunst- og medieformer. Leder forskergruppen MaTecSus.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske materialer: i 2021 kom boken Digitale medier og materialitet med en grundig diskusjon av denne tematikken.

Fremover jobber jeg særlig med den telematiske operaen Zosimos (2023-26) og (støy)instrumentet Sonic Greenhouse.

Nylig avsluttede prosjekter er Sonus (2023), Sampling av lyd og bærekraft (2022-), "Auditomosjon" (2021-23) og "Aquafoni" (2022).

Videre sfæriske medier, ulike former for roboter, mm.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering (2009).

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

15. februar 2025

KI-video

Det florerer med lignende verktøy. Først ut her er pollo.ai. Utgangspunktet er et bilde generert med Grok. Ledeteksten er rimelig enkel: "Make the persons hug each other. Rotate the scene".

Den er ikke helt enkel denne, og i videoen nedenfor surrer det seg med kvinnens høyre arm. Skulle bevegelsen blitt naturlig måtte armen trekkes tilbake, før den kommer rundt mannens nakke. Her går armen rake veien, rett gjennom.


8. februar 2025

Lumina, en KI-fortelling

Et stort bilde, laget med Stable Diffusion. Så er bildet beskrevet ved hjelp av Grok (teksten nedenfor) og lest ved hjelp av naturalreaders.com. Musikken er laget med Suno, og det hele redigert med videoredigeringsprogrammet CapCut, med en bevegelse gjennom panoramaet (Ken Burns effekt).


Dermed ender jeg med en visuell fortelling. Jeg har ikke behandlet teksten, ut over å kutte den litt ned. Det er heller ikke gjort noe lydbehandling av den genererte stemmen, annet enn å legge inn noen små pauser. Uansett, det blir noe av dette:


Nå er dette i utgangspunktet ikke ment å være planlagt, og innhold laget ved hjelp av kunstig intelligens er enn så lenge ganske uforutsigbart. Jeg styrer til en viss grad uttrykket gjennom ledetekster (promts), men det meste dreier seg om å gjøre valg og tilpasninger. For eksempel begynner det enorme panoramabildet med en liten del (markert i skjermbildet nedenfor) og en svært enkel kommando: "A steamboat". Fra dette er det gjort noen hundre utvidelser av bildet, uten ytterligere ledetekster. De fleste forslagene som KIen kommer opp med har jeg godtatt.  Dette tar en del tid, men den kreative innsatsen er minimal. Når jeg senere ber Grok om å lage en fortelling basert på bildet gjør jeg svært få endringer, før teksten blir del av videoen ovenfor.



7. februar 2025

Animasjonstest

Jeg skrev en post om Videostillbilder for 12 år siden, et slags bakteppe for denne animasjonen. Jeg liker fremdeles de reduserte uttrykket av duotone GIFer, ikke minst når de er animert. 

Animert GIF bringer tankene tilbake til websider på 1990-tallet, da Netscape gjorde små animasjoner til en farsott. Heldigvis er de borte, men GIF-formatet byr fremdeles på noen kvaliteter. 

Enkelt å anvende, og fremdeles universelt – dvs: alle nettlesere støtter det, selv snart 40 år etter at formatet ble lansert.

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket