JON HOEM

Førsteamanuensis ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i kunst og håndverk, og forsker på og med nye kunst- og medieformer. Leder forskergruppen MaTecSus.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske materialer: i 2021 kom boken Digitale medier og materialitet med en grundig diskusjon av denne tematikken. Jeg er særlig interessert i det haptiske (berøring og bevegelse) knyttes til lyd.

Fremover jobber jeg særlig med den telematiske operaen Zosimos (2023-26) og (støy)instrumentet Sonic Greenhouse.

Nylig avsluttede prosjekter er Sonus (2023), Sampling av lyd og bærekraft (2022-), "Auditomosjon" (2021-23) og "Aquafoni" (2022).

Videre sfæriske medier, ulike former for roboter, mm.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering (2009).

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

28. februar 2011

Sommertesten: Nook against Kindle

Har kjøpt inn en Nook Color, en enhet som benytter samme skjermteknologi som iPad. Solen i San Diego i februar minner om en norsk sommer, og gir optimale testforhold med tanke på å sjekke ut egenskapene i sollys. Her konkurrerer Nooken med Kindle og papirutgaven av New York Times.

Kindle vinner her hårfint foran papir (dette er riktignok en smaksak), mens Nook/iPad er en soleklar taper under disse forholdene. Nooken har riktignok andre egenskaper, som Kindle ikke matcher, men i sollys kommer den til kort som lesebrett (noe som langt på vei underbygger at de to enhetene i praksis ikke konkurrerer i samme marked).

Det bør nevnes av Nook også finnes i en versjon med samme type skjerm som Kindle.



Oppdatering 28.04.11:

"Sommeren" har kommet til Bergen, og den samme testen kunne gjennomføres. her er det IPad som får måle seg mot Kindle i sollys. Visste jo resultatet på forhånd, men uansett...

Augmented Reality i undervisning

Oppdaget dette prosjektet like før jeg reiste, og fikk tipset Ture, som ordnet en avtale. Sist fredag var vi dermed på besøk i Balboa Park i San Diego, for å sjekke ut hvordan de benytter ulike former for "mobile learning".

Prosjektet School in the Park dreier seg om å la elever fra to skoler i sentrum av San Diego, der mange har engelsk som andrespråk, får besøke Balboa Park og være med på et ganske unikt undervisningsopplegg.



Teknologien utvikler seg raskt, og det er i denne sammenhengen interessant å merke seg at selskapet bak PowerVR-grafikkbrikkene, Imagination Technologies, mener det kun vil gå noen få år før mobiltelefoner tilbyr en opplevelse på høyde med dagens PC-grafikk. Imagination Technologies leverer grafikkbrikker til iPhone 4, iPad, Samung Galaxy S og Sony NGP, så de bør vite hva de snakker om. Dette vil åpenbart åpne for avanserte 3D-modeller, som overlay, over videobilder. Noe som vil ta AR på mobilen adskillige hakk videre.

Mer om Augmented Reality i undervisning.



Med gratisprogrammet Sketchup og et webkamera kan man få til en helt annen form for Augmented Reality:



som er interessant i forhold til "augmented books", fremtidens billedbok:



Linker det er verd å sjekke ut:

27. februar 2011

Nook Color - førsteinntrykk

Nettopp tilbake fra Barnes and Noble, med en Nook Color. Førsteinntrykket er godt, enheten er relativt solid bygget, skjermen er god og touchfunksjonene fungerer bra. Lastet ned en bok fra Project Gutenberg for å teste, noe som fungerte fint.

Fremdeles holder jeg nok en knapp på den ordinære Nooken og Kindle som leseplate. Tekst fremstår mye mer lesevennlig på disse platene. Men på Nooken kan jeg enkelt surfe å nettet, og spille sjakk :) YouTubevideoer fikk jeg riktignok ikke til å fungere, men det fungerer jo ikke på iPad heller, så det kan en kanskje ikke legge all verdens vekt på. I fohold til iPaden er jeg mer komfortabel med Nooken, noe som nok først og fremst skyldes størrelsen.

22. februar 2011

Skipstrafikk utenfor møterommet

Aktiviteten blir stor når 90 minutter forkortes til drøyt tre:

19. februar 2011

Notater fra Wireless Stories, Amsterdam

Mine notater fra Wireless Stories, som får bo her for tilgjengelighetens skyld.



16. februar 2011

Akademisk frihet?

BT.no skriver om en universitetslektor ved UiB, som har kommet med følgende ytring på Facebook: "- Blir provosert av studentinnleveringer som er så dårlige at ingenting tilsier at vedkommende faktisk studerer det de skriver om!". En uttalelse som knapt ville fått noen til å heve på øyenbrynet, om ikke pressen hadde valgt å bruke tid på den. At noen studenter leverer svake besvarelser er knapt noen bombe.

Spørsmålet om hva man kan si om sine studenter er imidlertid interessant. At man ikke kan omtale enkeltstudenter er åpenbart, men her er det jo ikke det som er tilfelle. Offentlige uttalelser om svake studenter er ikke noe nytt, og det skulle virkelig blitt underlige tilstander om ikke dette var tillatt. Å diskutere og mene noe om kvalitet bør være en del av den akademiske frihet.

Kanskje er det grunn til å tro at vi har for lite offentlig diskusjon om dette, og at ledelsen ved UiB, og ved andre institusjoner, bør ta dette problemet på alvor.

Oppdatering 21.02.11:
Flere som skriver om dette-

10. februar 2011

Foredrag om sosiale medier og markedsføring

Sosiale medier er en viktig kanal for å kommunisere med kunder, forutsatt at de faktisk er på sosiale medier vel å merke.

I regi av First Tuesday, ble det her om dagen holdt en rekke innlegg om temaet. Men tatt en kikk på dette, av Ida Aalen. riktignok et drøyt år gammelt, men fremdeles aktuelt:



6. februar 2011

Mer "multimodalitet"

Denne gangen i form av QR-kode, dva tekst representert som bilde:
Får du ikke dette til å fungere f eks på telefonen din, så kan du sjekke denne dekodingstjenesten.

Nå gjenstår det å se hvor mye en kan "ødelegge" dette før det bryter sammen. Denne fungerer i alle fall


Oppdatering: QR koder dukker opp stadig flere steder.

Datalagring gir ikke større oppklaringsprosent

Datalagring ga ikke økt oppklaring, ifølge en tysk undersøkelse omtalt i Aftenposten. Den slår fast at datalagring ikke har ført til økt oppklaring av alvorlige forbrytelser. Tvert imot sank oppklaringsprosenten etter at direktivet ble innført i Tyskland.

Hovedargumentet til dem som vil innføre datalagringsdirektivet, er at politiet ville kunne oppklare flere saker. Men den påstanden er aldri bevist, og mye kan altså tyde på at det motsatte er tilfelle. Den synkende oppklaringsprosenten kan forklares med at lovbrytere i større grad benytter seg av internettkafeer, trådløst internett, anonymiseringstjenester, telefonkiosker, uregistrerte simkort og andre slike metoder for å unnlate å etterlate seg elektroniske spor. Slike adferdsendringer, kan ifølge den tyske rapporten, gjøre det vanskeligere for politiet å gjennomføre mer målrettede former for etterforskning.

Statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet sier i VG at han mener den tyske undersøkelsen er misvisende. Det kan han saktens mene, men nå er det på tide å dokumentere påstandene.

5. februar 2011

Virtuell vandring i Telavåg

Mediesenteret har sammen med Museum vest fått midler fra ABM-utvikling til et spennende prosjekt i Telavåg. Telavåg har en helt spesiell plass i norsk okkupasjonshistorie. Hele bygda ble jevnet med jorden i mai 1942 som hevn for en skuddveksling mellom norske Kompani Linge-folk og Gestapo. To Gestapo-offiserer og en av de norske Linge-karene ble drept. Under krigen var Telavåg et av mange kystsamfunn egnet for illegal trafikk over Nordsjøen. Deler av lokalbefolkningen var involvert i ulike typer motstandsarbeid.



Konsekvensen av skytedramaet var en hevnaksjon dere hele Telavåg skulle utslettes. Reichkommisar Josef Terboven kom til Telavåg for å sjekke at ordrene ble fulgt. Husene ble sprengt og brent, båtene senket og buskapen ført bort . 76 menn mellom 16 og 60 år ble sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen, 31 døde. Linge-karen som overlevde og en av sønnene i huset der skuddvekslingen fant sted, ble henrettet på Trandum høsten 1943.

Hovedutstillingen ved Nordsjøfartmuseet tar for seg Telavågtragedien. Museet har også utstillinger om Nordsjøfarten og Shetlands-Larsen samt skiftende utstillinger. Hovedutstillingen er i dag 12 år gammel, og vi arbeider derfor med å lage en ny utstilling. I tillegg vil vi gjerne få fram komparative perspektiver, og i langt større grad utnytte digitale medier for å skape nye publikumsopplevelser.

Som et selvstendig prosjekt, men i forlengelsen av arbeidet med den nye utstillingen, ønsker Nordsjøfartmuseet, i samarbeid med Mediesenteret Høgskolen Bergen, å utvikle en “virtuell vandring” langs den såkalte Telavågløypa, en del av Nordsjøløypa. Løypa går gjennom bygda, og på veien kommer publikum innom de historiske stedene som er knyttet til Telavågtragedien. Ved å utnytte mobile enheter med mulighet for posisjonering (via innebygget GPS) vil vi “plassere” ulike former for informasjon langs løypa. Dette kan være personlige beretninger, i form av video og lyd, historiske bilder, vist som et lag over det eksisterende miljøet, faktainformasjon og ikke minst muligheter for at brukerne selv skal kunne aktiviseres gjennom å samle inn og dele informasjon.

4. februar 2011

"De fleste konger får hodet kuttet av"

Most Kings get Their Head Cut Off
Jean-Michael Basquiat.
Jeg sakser kanskje vel mye av denne artikkelen, men det er mer å lese i Bjarne Riiser Gundersens anmeldelse av rapperen Jay-Zs selvbiografi.

Decoded er også delvis et fotodokumentarisk praktverk (papirboken er det nye statusobjektet!) og delvis en apologi for hiphop-sjangerens samfunnsmessige relevans. Men først og fremst er teksten en eksegese, sentrert rundt Jay-Zs ivrige utlegning av et tredvetall av hans egne tekster.

Boken ligner mest på den klassiske filologiens kommentarverk, der nitide studier av Bibelen og andre kanoniserte tekster viser hvordan Djevelen, men sannelig også Gud, alltid befinner seg i detaljene.




Hvis man da ikke heller skal sammenligne Decoded med en slags pensumveiledning? Pedagogen Jay-Z bretter nemlig ut virkemidlene sine med stor entusiasme og messer i vei om innrim og ordspill, allusjon og allitterasjon med en norsklærers overbevisning.

Underveis dukker det opp markører som signaliserer et robust intellektuelt ambisjonsnivå, en slags indirekte argumenter for hiphopens plass på parnasset. Jay-Z slenger inn en skjult henvisning til Walt Whitmans modernistiske 1800-tallsdikt her og alluderer til den greske Ikaros-myten der. Han viser hvordan den tvisynte selvskryt-låten «Moment of Clarity» fra The Black Album på snedig vis parafraserer Abraham Lincolns Gettysburg-tale, og diskuterer kulturskribentenes essays om ham selv med kjølig refleksjon. Det føles helt naturlig at en av de utallige tekstene om gatelivets brutalitet illustreres av Michelangelos Pietà fra Peterskirken i Roma.




/../
Decoded vil kanskje ikke overbevise dem som insisterer på at hiphop ikke er musikk (ja, de finnes ennå), men boken gjør det vanskelig å fortsette å hevde at sjangeren ikke er poesi. Jay-Zs tekster har dypest sett samme siktemål som så mye annen lyrikk: å gjøre slitt og falmende språk nytt og blankt igjen; «å få ord til å arbeide hardere enn de vanligvis gjør», som han selv sier det.


Kilde: Morgenbladet.no

3. februar 2011

Kobler nettløse egyptere til Twitter

Samtlige internettleverandører i Egypt er nå nede, men Google har lansert en spesialtjeneste for å hjelpe egypterne omgå myndighetenes internettsensur.

Ved å ringe et telefonnummer og lese inn beskjeder vil en automatisk tjeneste omgjøre budskapet til en melding som legges ut med en lenke på Twitter, ifølge Google. Listen twitter.com/speak2tweet er i seg selv lite meningfull, men innholder alstå lenker til selve talebeskjedene.

Kilde: digi.no : Juss & samfunn

IKT og medier - UHnett Vest

Oppsummering av seminar i regi av UHnett-Vest


Lars Nyre
  1. "demostasjon", "Lokanytt" - lokaljournalistikk
  2. Introduserer nye teknologi ut i fra en forventning om hvilke konsekvenser det bør få i samfunnet. Normativt prosjekt.
  3. Skal presentere en tiltaksplan ovenfor UHnett-Vest
  1. bidra til konkret nettverksbygging
  1. møter og seminarer
  1. pengestøtte
  1. UHnett-Vest gir støtte til etablering og viereutvikling av søknader. Spesielt ønsker en å støtte prosjekter rettet mot NFR-
  1. rekruttering av unge forskere
  1. hjelpe unge forskere i gang. Studenter som testbrukere, medhjelpere etc
  1. Bransjekontakt
  1. skaffe relevante praksisplasser på de mer praktisk orienterte studiene
  2. lage en felles liste over gode praksisplasser, der en samler erfaringer med de uliek bransjeaktørene.
  1. Distribuert utstyrspark, innenfor nettverket
  1. kjøpe inn utsttyr og lisenser som kan forflyttes
  2. virtuell vestlandsk medialab
  1. Fysisk medielab
  1. bør ha høye ambisjoner med tanke på å ha "siste nytt"
  1. viser til Medialab Helsinki som en noenlunde realistisk målsetning
  2. viser til en mulig samling av mediemiljøer på Nøstet
  1. maler for metodedesign, som kan tilpasses ulike prosjekter
  1. må diskutere rammene for den type forskning som kan drives innenfor nettverket

FoU ved UiB - Solveig Bjørnestad
  1. CAIM - Context Aware Image Management - bildegjenkjenning i distribuerte mobile systemer
  2. AR
    Tor Gjøsæter
  1. App ARad, gir tilgang til innhold fra VG
  2. ar.vg.no
  1. Multitouch
    Alexander Krzywinsky
  1. laget egen hardware
  2. Digital vegg
  1. presentere og manipulere data. Bruker blant annet Xbox Kinect for å registrere oppdateringer. Jobbet videre med kode fra MiT
  1. LokaNytt
  1. lokanytt.uib.no
  1. Sesam 4
  1. sesam4.net
  2. utvikle semantiske teknologi. Applikasjoner Onboard, Place companion, Digitur, What's On
  1. Datastøttet journalistikk
  1. Eirik Stavelin - hva finnes og hvordan brukes nyhetsapplikasjoner på nett. Hvordan underbygges historier ved hjelp av tilgjengelige data.
  1. Åpning av offentlige data
  1. Olav Anders Øvrebø - knyttet til tilgjengelighet til data fra Fiskeridirektoretet
  1. Resirkulering av nyheter i nettaviser
  1. Dag Elgesem - utviklet algoritmer før søk
  1. Analyse og evaluering
  1. Den norske spillbransjen - Kristine Jørgensen
  2. Linda Olsen - tillit i sosiale nettverk
  3. Rune Klevjer - karakterer i dataspill
  4. Eduardo Navas- remiksing av digitale medier, spesielt YouTubevideoer
  5. Nick Diakopoulus - news commenting system

FoU ved HIB - Jon Hoem

2. februar 2011

30 år tilbake

Eller, sagt på en annen måte: skulle jeg søkt videregående ville rådet vært rimelig klart:



Fornuftsstyrt, som jeg fremdeles er, ville jeg nok valgt opsjon nummer to og skippet medier og kommunikasjon.

Vilblino: Interessetest

Sjøstjernen - Man Ray, 1928

Holder på å skrive om filmsjangere for NDLA. I den forbindelse er jeg en tur innom surrealismen og Emmanuel Radnitzky, bedre kjent som Man Ray. Han var blant de som revolusjonerte kunstfotografiet i mellomkrigstiden. At han også sto bak en rekke kortfilmer er mindre kjent, men flere av dem er absolutt severdige.

For noen dager siden lastet jeg opp "L'étoile de mer" (Sjøstjernen), en eksperimentell kortfilm, laget i 1928.

Opprinnelig er dette en stumfilm. Det finnes en flott versjon med nydelig musikk, laget til filmens 50-årsjubileum, men jeg ville forsøke et annet alternativ. Denne er derfor lydlagt med musikk fra YouTubes lydarkiv. Resultatet synes jeg ble ganske vellykket:

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket