JON HOEM

Førsteamanuensis ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i og forsker på nye, digitale medier.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske materialer: i 2021 kom boken Digitale medier og materialitet med en grundig diskusjon av denne tematikken.

For tiden jobber jeg blant annet med lydprosjektene "Auditomosjon" og "Aquafoni", sfæriske medier, ulike former for roboter, mm.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering.

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

6. februar 2011

Datalagring gir ikke større oppklaringsprosent

Datalagring ga ikke økt oppklaring, ifølge en tysk undersøkelse omtalt i Aftenposten. Den slår fast at datalagring ikke har ført til økt oppklaring av alvorlige forbrytelser. Tvert imot sank oppklaringsprosenten etter at direktivet ble innført i Tyskland.

Hovedargumentet til dem som vil innføre datalagringsdirektivet, er at politiet ville kunne oppklare flere saker. Men den påstanden er aldri bevist, og mye kan altså tyde på at det motsatte er tilfelle. Den synkende oppklaringsprosenten kan forklares med at lovbrytere i større grad benytter seg av internettkafeer, trådløst internett, anonymiseringstjenester, telefonkiosker, uregistrerte simkort og andre slike metoder for å unnlate å etterlate seg elektroniske spor. Slike adferdsendringer, kan ifølge den tyske rapporten, gjøre det vanskeligere for politiet å gjennomføre mer målrettede former for etterforskning.

Statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet sier i VG at han mener den tyske undersøkelsen er misvisende. Det kan han saktens mene, men nå er det på tide å dokumentere påstandene.

2 kommentarer:

 1. kan du legge ved kjelder til desse påstandane (anne enn aftenposten)?

  SvarSlett
 2. Klart det. Den er jo i og for seg referert til i Aftenpostens artikkel: "Undersøkelsen er utført av den tyske organisasjonen AK Vorrat, som arbeider mot datalagring og overvåking. De bygger på offisiell tysk kriminalitetsstatistikk."

  Sjekk
  www.vorratsdatenspeicherung.de

  og tallmaterialet
  vorratsdatenspeicherung.de/images/data_retention_effectiveness_report_2011-01-26.pdf

  SvarSlett

Kommentarer er svært velkommen. På grunn av problemer med spam må jeg imidlertid godkjenne kommentarer før de publiseres. Vanligvis skjer dette i løpet av noen timer.

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket