JON HOEM

Førsteamanuensis ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i kunst og håndverk, og forsker på og med nye kunst- og medieformer. Leder forskergruppen MaTecSus.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske materialer: i 2021 kom boken Digitale medier og materialitet med en grundig diskusjon av denne tematikken. Jeg er særlig interessert i det haptiske (berøring og bevegelse) knyttes til lyd.

Fremover jobber jeg særlig med den telematiske operaen Zosimos (2023-26) og (støy)instrumentet Sonic Greenhouse.

Nylig avsluttede prosjekter er Sonus (2023), Sampling av lyd og bærekraft (2022-), "Auditomosjon" (2021-23) og "Aquafoni" (2022).

Videre sfæriske medier, ulike former for roboter, mm.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering (2009).

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

14. desember 2014

I disse "Lite penger fra Spotify"-tider

Jeg følger nok ikke så godt med på musikkmarkedet lenger, men jeg fra tid til annen hører liveopptak på Youtube mens jeg likevel sitter ved maskinen. Dermed har jeg fått med meg at Sony Music UK forsøker seg med å legge ut konserter og album på sin Youtube-kanal.

Det er sikkert mye en kan si om dette, men jeg tar det som et tegn på at inntektene fra musikkstrømming er så lave at selskapet ser seg tjent med å eksperimentere med å legge ut musikken i samarbeid med Google. Dette er trolig en fortropp, i påvente av den lenge varslede Google Music Pass.

I alle fall, Sony har lagt ut musikken i en form som dette - coverbilde med klikkbare titler, og link til iTunes:

youtube.com/watch?v=qohxnJeDjH4
Det slår meg igjen hvor godt det fungerer å bruke statisk tekst i en video, for deretter å legge på linker til bestemte steder i videoen. Jeg har gjort noen eksperimenter med dette tidligere, men har først og fremst linket mellom forskjellige videoer. Det fungerer like bra med intralinker (inne i samme vudeinode). Absolutt noe å se nærmere på, for å la studenter navigere i lengre skjermvideoer.

10. desember 2014

Vinter i Bergen

Snø på fjellene


men etter hvert en skikkelig regnværsdag i lavlandet:

8. desember 2014

Tester "4K til 720"-metoden

Oppdatering: Holder på med på med å utvikle dette argumentet frem mor NODA 2015. Har dette noe med datastøttet journalistikk å gjøre? Ja, mener jeg, fordi video gjenstår som et medieformat der en ennå ikke har noen utbredte, gode løsninger for responsivt design. Vi skalerer videoene lineært, mens små skjermer krever andre utsnitt og en annen kinematografi enn store skjermer. Nå video sendes både på fjensyn og mobil vil ikke en nedskalert versjon av et 4k bilde, beregnet som store skjermer, fungere optimalt:
_________________________________________

4K-video dekker en flate på 3840X2160 piksler. Det er fire ganger mer enn Full HD og 9 ganger flere piksler enn 720P. Sistnevnte er det vanlige for HD på TV. Dette åpner for det jeg kaller "4k til 720"-metoden, eller kanskje enda bedre 4k-kinematografi - forstått som de konsekvensene 4k kan få for innspilling av en video, når formålet er for å sikre seg de nødvendige sekvenser og utsnitt, publisert med lavere antall piksler.Større flate - større frihet, ifølge Apple. Jeg mener dette også får en helt annen betydning enn det de tenker på.

Iphone 6, som de fleste vel mener har en rimelig grei skjerm, er poengløs ved bildestørrelser over Full HD. I praksis klarer en seg veldig bra med 720p, siden det menneskelige øye lures litt når det er snakk om video. Ofte vil vi oppleve at bidestørrelse helt ned i 480p ser svært så bra ut på en liten skjerm.

Mellom 4K og 720P ligger det et stort spillerom. Nå begynner kameraene med 4K å bli svært rimelige. Det billigste for tiden er Panasonic FZ1000 - et rent konsumentkamera, om enn i et litt øvre skiktet. Filming i 4K er med andre ord tilgjengelig for hvermansen.

Jeg har gjort en liten test i et forsøk på å sjekke potensialet.

1. desember 2014

TELLA regnespill for barn

Jeg har i litt varierende grad vært med på utviklingen av regnespillet TELLA, utviklet ved Senter for nye medier, Statped vest og Universitat Politècnica de Valencia, Campus d’Alcoi , Spania. Fra å ha vært mye involvert i søknadsfasen og ved oppstarten av prosjektet har jeg senere fulgt det mer fra sidelinjen. Herfra har jeg sett mye godt arbeid som er lagt ned i et produkt som har blitt ganske så omfattende

Det dreier seg om et pedagogisk spill for nettbrett der barn kan lære enkel matematikk gjennom å leke og prøve seg fram. Spillet er i hovedsak beregnet på aldersgruppen 5 - 8 år, og det kan lastes ned gratis".

Appen består av mange enkeltspill med oppgaver som løses i oppsatt rekkefølge. En voksen kan enkelt tilpasse innholdet ved å begrense hvilke moduler barnet får adgang til. Slik kan den enkelte spilleren få oppgaver og utfordringer som passer for han eller henne.Finn brukerveiledning for lærere og foreldre på nettstedet http://www.tella123.org/

Via eLæring HiB
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket