JON HOEM

Førsteamanuensis ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i kunst og håndverk, og forsker på og med nye kunst- og medieformer. Leder forskergruppen MaTecSus.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske materialer: i 2021 kom boken Digitale medier og materialitet med en grundig diskusjon av denne tematikken. Jeg er særlig interessert i det haptiske (berøring og bevegelse) knyttes til lyd.

Fremover jobber jeg særlig med den telematiske operaen Zosimos (2023-26) og (støy)instrumentet Sonic Greenhouse.

Nylig avsluttede prosjekter er Sonus (2023), Sampling av lyd og bærekraft (2022-), "Auditomosjon" (2021-23) og "Aquafoni" (2022).

Videre sfæriske medier, ulike former for roboter, mm.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering (2009).

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

1. juni 2008

26.6.08

Miljøregnskap

På Aftenposten.no kan en lese at om folk trimmet mindre, spiste mindre og stort sett holdt seg i ro, ville faktisk klimaet tjene på det.

Mannen som står bak det oppsiktsvekkende regnstykket - som snur populære klimamyter på hodet - er Chris Goodall, forfatter av boken "How to Live a Low-Carbon Life".

Regnestykket er som følger (basert på statlig utslipsstatistikk): Å kjøre en vanlig bil tre miles (4,8 km), bidrar med 0,9 kg CO2 i atmosfæren. Hvis man isteden gikk, ville man brukt rundt 180 kalorier. For å erstatte disse kaloriene, ville man trenge 100g med storfekjøtt. Det resulterer i 3,6 kilo utslipp, altså nesten fire ganger mer enn ved kjøring. 

- De problematiske fakta er at mye mosjon og stort matkonsum ikke er bra for atmosfæren. Å spise mindre og å kjøre for å spare energi ville vært bedre, sier Goodall til The Times.

Nytt forskningsmateriale publisert i New Scientist sist måned antyder at produksjonen av en kilo kjøtt koster planeten 36 kilo av gasser som bidrar til global oppvarming.


Her er det trolig ikke annet å gjøre enn å innse at løpet er kjørt, og begynne å tenke på hvordan en skal tilpasse seg en varmere fremtid...

14.6.08

Firefox 3

Firefox 3 kommer med en lang rekke forbedringer og nye funksjoner, blant annet zooming av alle elementene på en nettside (nyttig f eks i Memoz).

Den 17. juni kan du være med å hjelpe Firefox med å sette rekord for mest nedlastede programvare i løpet av 24 timer:

Download Day - English
Etiketter: 

13.6.08

Google Website Optimizer

A/B ExperimentSer så absolutt nyttig ut dette. Så var det bare å finne tid til å eksperimentere, dvs. finne et prosjekt der dette kan bakes inn.

1.Velg siden du vil teste

Eksempler på potensielle testsider kan være hjemmesiden din eller en side med produktinformasjon.

2.Lag alternative versjoner av testsiden

Opprett og publiser forskjellige versjoner av testsiden på unike nettadresser, slik at Nettstedoptimerer tilfeldig kan vise forskjellige versjoner til brukerne. Brukerne kan lage bokmerker på disse nettadressene, så når du er ferdig med eksperimentet, kan det være lurt å holde disse nettadressene gyldige.

3.Finn konverteringssiden din

Dette er en eksisterende side på nettstedet som brukerne kommer til når de har fullført en konvertering. Dette kan for eksempel være siden som vises når en bruker fullfører et kjøp, registrerer seg for et nyhetsbrev eller fyller ut et kontaktskjema.
Etiketter: 

12.6.08

Live Search Maps

Konkurranse på kartmarkedet er en god ting, og Microsoft gjør et hederlig forsøk med tjenesten Live Search Maps. Sammen med Virtual Earth skal det alt i alt dreie seg om 69,2 terrabyte med kartdata.

Mye av datakapasiteten går med til å lagre "skråfoto", som lar deg se et område i fugleperspektiv fra alle fire himmelretninger. Dette fungerer veldig bra (i alle fall i Bergen), men av en eller annen grunn mangler gode bilder tatt rett ovenfra. Sånn sett utfyller tjenesten Google Maps.

Jmf Googles muligheter knyttet til å laste opp 3D-modeller har Microsoft også fått laget 3D-modeller av en rekke bygninger. Virtual Earth 3D skal vistnok kunne vise over 46.000 bygninger og hundretusenvis av trær i 3D. Flott det, men så vidt jeg kan se er det ingen mulighet til å laste opp eget innhold ut over bilder. Eksportmulighetene skiller seg også fra Googles karttjeneste. Microsoft lar deg laste ned både det ene og det andre i forskjellige formater, men jeg finner ingen mulighet for å legge inn kartet på min egen nettside. Det er påfallende, all den stund Google gir en rekke slike muligheter. Å ikke tilby dette kan neppe kalles en feature.

Virtual Earth 3D er tilgjengelig gjennom Live Maps, men krever at man har et eget nettlesertillegg installert. Dette finnes bare for Internet Explorer og Firefox, og bare for Windows - hvilket gjør at jeg kommer til kort (kan prøve på den ene jobbmaskinen, men der får jeg sikkert ikke lov til å installere dette....)

Alt i alt flott, med enorme mengder data, men likevel litt ufullendt. Bedre muligheter for publisering og deling må til dersom Microsoft skal hevde seg. Foreløpig er det bare "skråbildene" som gjør denne tjenesten verd å besøke.

Google Maps fra det samme området kan jeg til sammenligning enkelt plassere på denne siden. Og viktigere: Google tilbyr et API, som gjør det mulig å lage tjenester som benytter kartene.


View Larger Map
Etiketter: 

8.6.08

Messe i russisk-ortodoks kirke

Jeg besøkte denne kirken i Vilnius på lørdag. Nå henger jeg av naturlige årsaker ikke særlig godt med i svingene når det gjelder liturgien, og den ortodokse kirkens liturgi blir selvsagt enda mer uforståelig. 

Så var jeg da heller ikke til stede som deltager, men var i høy grad henvist til rollen som tilskuer. I denne kirken, hvor alle står under messen, plasserte jeg meg på respektfull avstand (håper jeg). Jeg sto der en halvtimes tid, for den ortodokse kirken byr på en "forestilling" som topper det vi kjenner her hjemmefra, med kor, et stort antall prester, røkelse og ikke minst nydelig sang:

 

Opptaket er ikke av de beste, all den stund jeg sto plassert like utenfor selve kirkerommet, men disse fire minuttene gir så absolutt et inntrykk. Ingen bilder, jeg hadde ikke noen god følelse i forhold til å ta opp kameraet. Litt synd på en måte, for dette var i høyeste grad også en visuell opplevelse.
Etiketter: 
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket