JON HOEM

Førsteamanuensis ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i og forsker på nye, digitale medier.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske materialer: i 2021 kom boken Digitale medier og materialitet med en grundig diskusjon av denne tematikken.

For tiden jobber jeg blant annet med en rekke prosjekter der det haptiske (berøring og bevegelse) knyttes til lyd. Pågående prosjekter er Sonus (2023), Sampling av lyd og bærekraft (2022-), Zosimos (2023-26) og "Auditomosjon" (2021-23) og "Aquafoni" (2022). Videre sfæriske medier, ulike former for roboter, mm.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering (2009).

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

13. mars 2016

Bøker for grafikkmarkedet

Dataspill er derfor blant de tingene som aldri har appellert til meg som mediebruker. Samtidig interesserer dataspill meg i høyeste grad, men da først og fremst på grunn av alle de løsningene denne industrien utvikler. Litt rar inngang dette, men bakgrunnen er Trent Reznors soundtrack til dataspillet Quake, tilbake i 1996. Det er et tyveårsjubileum på gang for dette dataspillet, som flyttet på de teknologiske grensene den gangen. Reznor er en fyr det er lurt å lytte til ("Pretty much of the music is free on the Internet anyway").La gjerne lyden fra et tyve år gammelt dataspill være bakgrunnslyden når du leser videre:Jeg har det innimellom med å forsøke meg som spåmann, og bommer derfor ofte. Dvs, kanskje ikke så ofte med selve substansen i spådommen, men mest i forhold til tidsperspektivet. Det meste tar lenger tid enn en tror. I 2009 ga jeg Dagbladet et par år igjen på papir. Fasiten siden 2009 er imidlertid at Dagbladet ikke har tapt mer enn 10.000 lesere på papir årlig. De nærmer seg nå et opplag på 50.000.

En annen spådom som jeg har gjentatt en stund er at ebøker vil utradere alle bøker som kun formidler gjennom skrift. Illustrerte bøker lever også farlig, for her kommer bokappene. Der bøkene har en fremtid er i det som kan karakteriseres som "grafikkmarkedet". Dvs påkostende bøker i begrenset opplag.

Nå er det ikke noe som tyder på at papirbokmarkedet forsvinner med det første, men her kommer jeg omsider til bloggpostens hovedsak, og tilbake til Reznor og NIN: Bildekunstneren Russell Mills laget coveret til Nine Inch Nails Hesitation Marks (her er det mulig å bytte soundtrack :) og arbeidene som ble skapt har nå funnet veien til bokutgivelsen Cargo in the blood. Som altså er den type bøker jeg ser for meg at har en fremtid på papir.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer er svært velkommen. På grunn av problemer med spam må jeg imidlertid godkjenne kommentarer før de publiseres. Vanligvis skjer dette i løpet av noen timer.

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket