JON HOEM

Professor ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i kunst og håndverk, og forsker på og med nye kunst- og medieformer. Leder forskergruppen MaTecSus.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske materialer: i 2021 kom boken Digitale medier og materialitet med en grundig diskusjon av denne tematikken.

Fremover jobber jeg særlig med den telematiske operaen Zosimos (2023-26) og (støy)instrumentet Sonic Greenhouse.

Nylig avsluttede prosjekter er Sonus (2023), Sampling av lyd og bærekraft (2022-), "Auditomosjon" (2021-23) og "Aquafoni" (2022).

Videre sfæriske medier, ulike former for roboter, mm.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering (2009).

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

1. april 2006

30.4.06

Dette er ikke Web

OpplevIbsen.no er derimot det jeg virkelig håper at en eller annen form for interaktivt fjernsyn ikke vil bli...

I går var det premiere på "verdens første interaktive Ibsen-opplevelsesweb", hvor man skal kunne følge Henrik Ibsen på en spasertur fra boligen i Arbins gate til Grand Café i Oslo.

Jeg faktisk skikkelig motivert for å kikke på dette, ikke minst fordi jeg har jobbet en del med formidling om Ibsen selv. Desto større var skuffelsen når jeg møter en gigantisk Flash-applikasjon, som ser flott ut, bevares, men etter at hele greia går i heng to ganger er jeg lei.

Problemet er ikke at ting ikke fungerer, men at når det ikke gjør det så har jeg ingen annen vei enn å begynne på begynnelsen igjen. Ingen vits i å klikke tilbke i nettleseren når du møter svartskjermen her nei. Det er dette jeg ikke helt klarer å ta inn over meg: Folk lager Flash-applikasjoner etter den samme logikken som vi brukte for å lage CD-ROMer for mer enn 10 år siden. Flash er et utmerket program det, men det brukes så kyrete. På Web vil jeg (på vegne av folk flest??) stå friere til å navigere, sette bokmerker og blogge. Mediet er laget for at enkeltelementer skal kunne knyttes sammen, noe som kan gjøres ved å organisere Flash-filene litt naderledes. På OpplebIbsen.no har jeg en eneste mulighet: Å peke til forsiden. OK, så vil kanskje programskaperen lede meg en bestemt vei gjennom materialet, men han trenger vel ikke lukke alt inne i en svart boks av den grunn. Det er det vi har TV til....



La det være sagt, presentasjonen (dvs det lille jeg fikk sett) så veldig flott ut. Og kanskje har du mer hell med deg. Jeg går påfotoutstilling i stedet.


3 Kommentarer:

At 02 mai, 2006 12:38wezdeburgh said...
Hei,
takk for konstruktiv kritikk. Vi har fikset (lørdag ettermidag) de bugs som gjør at sidenen henger, og som du poengterer er det slik at det er viss vei man ønsker å dra brukerne gjennom sidenen på. Det er fortsatt noen ting som ikke er løst, som vi jobber med på spreng. Uheldig at du ikke fikk den fulle opplevelsen pga feil som hadde sneket seg inn på grunn av tidspress, men det meste skal nå altså være fikset, så om du fortsatt har lyst kan du nå få sett hele veien nd til Grand...
At 02 mai, 2006 14:49i1277 said...
Flash blir fort mer CD-ROM enn web ja, og for vanlige websider kan jeg ikke fordra uforutsigbarheten og den manglende "granulariteten" i innholdet Flash stort sett medfører. For "opplevelses-media" av denne typen er imidlertid Flash det rette - dersom det fungerer. Det gjør det bare delvis i dette tilfellet, ved bruk av Mozilla får jeg den samme "svartskjermen" allerede inne på kontoret, og Ibsens overkropp mangler. Med IE går det greit.
At 02 mai, 2006 16:02Jon said...
Flottings. Jeg skal gjøre et nytt forsøk ved leilighet, da med IE. Jeg har nemlig lyst å se dette.

29.4.06

GIFs Galore

Egentlig var jeg på jakt etter noe helt annet, men som så ofte eller dumper man over noe på veien. Animasjonen ga meg hodepine så jeg laget en alternativ versjon, men originalen kan sees her:Rhizome.org: GIFs Galore! And More!

Nå må en riktignok til San Fansisco for å se det, men der skal det i alle fall være et eget "GIF Show" som presents GIFs and GIF-based videos, prints, readymades, and sculptures by a range of artists, including Cory Arcangel, Peter Baldes, Michael Bell-Smith, Jimpunk, Olia Lialina, Abe Linkoln, Guthrie Lonergan, Lovid, Tom Moody, Paper Rad, Paul Slocum, and Matt Smear (aka 893/umeancompetitor).

Rotet litt med GIF-animasjoner for en tid tilbake, men da med et annet utgangspunkt, hvordan bilder kan "editeres" i en teksteditor. Litt langt ute, men for de som allerede befinner seg der.... kikk på det, eller gjør noe annet nyttig ;)

28.4.06

Ikke noe stasbygg fra Statsbygg

En trenger jo hverken være arkitekt, byggingeniør, eller ha etternavn Einstein for å skjønne at dette taket koster penger. På Statsbyggspråk heter det at man har "avdekket en rekke kostnadskrevende løsninger underveis i prosjekteringen".

Så blir det vel ny arkitektkonkurranse da, og siden kostnadsrammene settes slik de gjør ender vi vel opp med en firkanta kasse. Men milliarder på en opera i Oslo, det kan de bruke.... Uten at den sammenligningen nødvendigvis er relevant.

Det som imidlertid er relevant er at jeg må tenke meg hardt om for å komme opp med et eneste større bygg i Bergen, satt opp de seneste 20-30 årene, som er noe å skrive hjem om. Kunsthøgskolens bygg kunne gjort noe med det. Trond Mohn? 80 millioner??

24.4.06

24/7 of "Fun"

"Harrytur til Syden" får ny mening etter å ha besøkt Tropical Islands noen mil utenfor Berlin.

Ta en gammel luftskip-hangar, 360 meter lang, 210 meter bred, og med 107 meter under taket. Spa inn sand, fyll opp med vann, anlegg regnskog, strender, og laguner, alt fordelt på 66.000 kvadratmeter. Deretter er det bare å skru tempen opp til 25 grader og kjøre på med tilstrekkelig mat, og ikke minst drikke. Det hele toppes med "etnisk" underholdning, og den litt svette sydenstemningen er på det nærmeste der.

Om ikke annet, stedet er et vannvittig heftig byggverk med dimensjoner som overgår alt annet jeg har vært inne i. 24/7 er forresten ikke tull, Tropical Islands er døgnåpent og du kan om du ønsker det overnatte i telt.

En nødvendig motvekt tilbys av kunstneren Sabina Jacobsson som har laget installasjonen Holiday Home/My Tropical Island research:

Ved hjelp av store foto, videoprojeksjon, skulpturer og lyd gjenskaper hun stemninger de fleste forbinder med fjorårets chartertur til Mallorca.

Dette er bokstavelig talt en boble - i ferd med å sprekke? Hennes foto og video fra "ferieparadiser" avkler reiselivsbrosjyrenes retusjerte foto og viser med ironisk snert hvor absurd en slik ferie er.
 (Jacobsson i Galleri F15).

Nå må det sies at etter å ha vært der er ironi helt unødvendig. Stedet er appellerer til en splittet personlighet, på den ene siden helt på tålegrensen, men samtidig et svært fascinerende byggverk.

18.4.06

Paper og presentasjon om bruken av eLogg

Lovlig sent å legge en peker til en konferanse som foregikk for mer enn en måned siden, men jeg har hatt annet i tankene. Ida Knudsen fra lærerutdanningen ved HiB presenterte "E-log som læringsressurs i et sosiokulturelt læringsmiljø":

"Ut fra den begrensete erfaringen vi har med noen måneders bruk av eLogg på to skoler, er vårt umiddelbare inntrykk at her ligger et stort potensial for å kunne skape et læringsmiljø som støtter en sosiokulturell tilnærming til undervisning og læring."

Det høres bra ut, og er en inspirasjon til videre arbeid.

Det slår meg forresten at vi må finner et mer ufeilbarlig "produktnavn" på eLogg, som jeg etterhvert har sett skrevet på svært mange forskjellige måter.

Flere paper og presentasjoner fra NVU - Nettverksuniversitetet.

9.4.06

Google zoomer inn, men gjør andre det?


Her er det bare å gi honnør til Bergen kommune. Google Earth har hatt temmelig kjip oppløsning på Vestlandet, noe jeg beklaget for en tid tilbake. Nå ser det imidlertid ut at dette løser seg for Bergens vedkommende: Bergens Tidende skriver at kommunen ønsket at kartmaterialet som de sitter på skal være tilgjengelig for så mange som mulig, noe som ledet til ideen om å legge ut flyfoto av Bergen på Google Earth.

- Bildene som nå skal legges ut er av topp kvalitet, med en bakkeoppløsning på 20 cm. Dersom ikke Google av en eller grunn skulle redusere kvaliteten på bildene, så blir de bedre enn de fra New York, ifølge kommunens kartekspert.

Google får bildene gratis av Bergen kommune, så lenge tjenesten deres fortsetter å være gratis. Jeg antar at dette betyr at satellitt-bildene også blir tilgjengelige for Google Maps, og om vi ikke får vår egen Stalker-tjeneste i Bergen (markedet er vel litt lite :) så finnes det andre, potensielt mer fornuftige bruksmåter. For min egen del har jeg savnet muligheten til å gjøre noe som dette med bilder fra Bergen.

Dette bør være et spark i retning Statens Kartverk oa som synes å ha en ganske annen strategi når det gjelder å (ikke) gjøre kartmateriale tilgjengelig for folket. Ikke det at det mangler gode tjenester, Norgesglasset og VisVeg er i og for seg nyttige tjenester, men manglende kobling til GPS-data (slik det f eks gjøres her) trekker krafitg ned. Den største svakheten ved disse tjenestene, og samtidig det som gjør Google Maps så bra, er imidlertid at det ikke finnes en åpen API - dvs et teknisk grensesnitt mot tjenesten som tredjepart kan bruke for å utvikle nye tjenester.

Her er det med andre ord to ulike veier å gå: Som nå, det vil si at man priser kart-tjenester dyrt og forventer at norske utviklingsmiljøer skal tjene penger på å selge tjenester til oss sluttbrukere. Eller man kan gjøre som Google, la tjenesten være åpen for tredjeparts utvikling. Det første alternatviet vil kun være aktuelt for store leverandører (som Sesams kartsøk er et eksempel på), det andre vil i høy grad være interessant for hvermansen. Jeg er ikke i tvil om hvilken strategi som vil være mest innovativ, og dermed også mest innbringende for samfunnet som helhet.

Norske kartdata er jo dessuten noe vi allerede har betalt for via skatteseddelen, og burde som et minimum være tilgjengelig for de som av ulike årsaker ønsker å utvikle gratis-tjenester for folket.

Satens Kartverk og satsningen Norge digitalt er underlagt Miljøverndepartementet. Demokratisering av kartdata bør da være en glimrende SV-sak....

6.4.06

Om forsvar, flyselskap og skoler

Hva har Forsvaret, Widerøe og de videregående skolene i Troms til felles? Jo, alle bruker IBMs læringsplattform Workplace Collaboration Suite. Jeg finner ingen informasjon på norsk, men det høres jo bra ut på engelsk: "IBM® Workplace? Collaboration Services is a single product that provides a full range of integrated ready-to-use communication and collaboration tools that enable people to do their jobs more effectively ? anytime, anywhere."
Ifølge en norsk presentasjon dreier det seg om "en komplett læringsarena med all funksjonalitet som en læringsarena skal ha." Så vet vi det. I praksis bety dette en fiks ferdig pakke med e-post, kalender, lynmeldinger, arbeidsrom, web/video-konferanser og dokument- og innholdsforvaltning.

Ser forresten at løsningen betegnes som iMentor, et produktnavn som har vært brukt i flere år. husker jeg ikke feil var det basert på Oracles publiseringsløsning. Nytt innhold, men gammel innpakning med andre ord.

Ifølge digi.no har tidligere moderniseringsminister Morten Andreas Meyer, som nå leder IBMs konsulentavdeling, stor tro på "forretningsmuligheter både mot skolene og næringslivet framover med den digitale læringsplattformen.
Kan tenke meg det ja....

Meyer sier i alle fall hva det dreier seg om, nemlig business. Læringen er jeg stygt redd kommer i andre omgang...

5.4.06

Våren lar vente på seg

Jeg som trodde det var en reell sjanse for at våren var kommet til Berlin. I det minste har jeg pakket for det, men her er det jo minst like surt og kaldt som hjemme. På mandag ble jeg kliss blaut, i går haglet det, og i dag blåste det så kaldt at jeg virkelig begynte å angre på at jeg ikke er kledd for vintervær.

Den eneste fliken av grønt gress er å finne langs denne jernveggen (som vel er en salgs skulptur, om enn i stort format - som så mye annet i denne byen). Ikke rare vårtegnet, skjønt de mest drevne kafe-gjengerne sitter faktisk på utebordene. Dem om det, inntil videre.

Alt vel med andre ord: Har allerede fått skrevet noen sider og tatt noen hundre bilder, riktignok av rimelig varierende kvalitet. Det får så være...

4.4.06

Cash is King

Om en liker det eller ikke får så være, er det noe som vanligvis får fart i sakene så er det penger. Derfor har kanskje Espen A.s forslag til hvordan vi skal få bedret matematikk-kunnskapene noe for seg:

Mitt enkle forslag til å få litt fart på matematikketterspørselen var rett og slett å betale pengepremier - kr. 10000 til hver elev som får karakteren 5 i 3MX, 25000 til hver som får 6. Dette ville koste ca. 30 millioner på dagens nivå, opptil 50 millioner hvis man får en effekt ut av det. Hvis 5 store norske bedrifter går sammen om dette, vil det koste dem 10m hver - og hvis du mener dette er unorskt og dyrt, vit da at DnB NOR, for eksempel, brukte 70m til idrettssponsing i 1994.
Til toppen

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket