JON HOEM

Professor ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i kunst og håndverk, og forsker på og med nye kunst- og medieformer. Leder forskergruppen MaTecSus.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske materialer: i 2021 kom boken Digitale medier og materialitet med en grundig diskusjon av denne tematikken.

Fremover jobber jeg særlig med den telematiske operaen Zosimos (2023-26) og (støy)instrumentet Sonic Greenhouse.

Nylig avsluttede prosjekter: KI-Storyline, Pappelonia, Sonus (2023), Sampling av lyd og bærekraft (2022-), "Auditomosjon" (2021-23) og "Aquafoni" (2022).

Videre sfæriske medier, ulike former for roboter, mm.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering (2009).

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

3. april 2025

Sonic Greenhouse – kontortest

Det er i og for seg ikke så mye nytt her, i forhold til tidligere tester. Dette er et av instrumentene, bygget og tatt i bruk av studenter í fjor høst. Jeg satte opp dette for å teste en effektpedal inn i signalkjeden. Det var i seg selv ikke vellykket, så dette er en test uten at denne pedalen er aktiv. Alle lyder kommer dermed direkte, slik de blir manipulert på lydgartneriet.

Jeg leker meg litt med å skape lyder ved hjelp av ulike ting jeg har på kontoret. Fullstendig uten å planlegge på forhånd, noe som viser hvor lett en kommer i gang. Dunket fra stiftemaskinen er nærmest en referanse til det som i sin tid var en av inspirasjonskildene (Trent Reznor, som "snekrer" filmmusikken til Gone Girl) for å sette i gang dette prosjektet. Reznor benytter en forløper til Folkteks Resonant Garden (det er imidlertid et instrument som koster tusen dollar).

2. april 2025

Søk stipendiatstilling: KI i estetiske fag

Neppe et typisk norsk klasserom, men la dette være en illustrasjon på noen av de mulighetene, og utfordringene som generativ KI bringer med seg. Et spennende felt å undersøke i hele utdanningsløpet.
HVL har lyst ut Stipendiat innan studiar av danning og didaktiske praksisar. I denne sammenhengen viser "danning og didaktiske praksisar" til skole og høyere utdanning.

Er du lærer (eller kjenner du noen) med avlagt mastergrad de siste fem årene, og interessert i bruk av KI i estetiske fag (primært bilde, levende bilde og lyd)? Har du lyst til å bruke de neste tre årene på et faglig dypdykk? Send meg i tilfelle en epost: joh@hvl.no, så kan vi se om det er mulig å få til en søknad.

HVL starter i disse dager til europeiske prosjekter (Erasmus) der KI er tema. En stipendiat vil trolig kunne knyttes til disse prosjektene. Jeg er involvert i et av disse: AI-teach. I tillegg foregår det mye knyttet til KI, i skoler i regionen, og i ulike fag ved HVL. Vi er kanskje særlig interessert i hvordan vi kan utvikle bruk av KI, slik at det treffer godt både i skole og lærerutdanning. Merk: jeg skriver dette på norsk – i min bok må en eventuell kandidat snakke skandinavisk, gitt at vi skal jobbe mot utdanningsfeltet i Norge.

Min interesse er særlig knyttet til generativ KI for bilde- og video. Det hele sett fra et brukerperspektiv. Du behøver altså ikke dyp teknisk forståelse i denne sammenhengen, selv om en viss teknisk interesse og nysgjerrighet åpenbart er en fordel. Når det er sagt: min hovedinteresse ligger i skjæringspunktene mellom hva som kan løses med datamaskiner og det som kommer til uttrykk analogt. KI byr på nye muligheter her.

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket