JON HOEM

Førsteamanuensis ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i kunst og håndverk, og forsker på og med nye kunst- og medieformer.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske materialer: i 2021 kom boken Digitale medier og materialitet med en grundig diskusjon av denne tematikken. Jeg er særlig interessert i det haptiske (berøring og bevegelse) knyttes til lyd.

Fremover jobber jeg særlig med den telematiske operaen Zosimos (2023-26) og (støy)instrumentet Sonic Greenhouse.

Nylig avsluttede prosjekter er Sonus (2023), Sampling av lyd og bærekraft (2022-), "Auditomosjon" (2021-23) og "Aquafoni" (2022).

Videre sfæriske medier, ulike former for roboter, mm.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering (2009).

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

1. februar 2004

17.2.04

Bildemanipulasjon

At den amerikanske valgkampen drar med seg de fleste "dirty tricks" som finnes i boka er neppe noen overraskelse. Ikke desto mindre er det interessant å se nærmere på tumultene rundt John Kerrys deltagelse under en antikrigsdemonstrasjon i Pennsylvania i 1970.

Dagbladet har en grei gjennomgang av "oppfølgeren" med et fotografi som dukket opp på websidene til Vietnam Veterans Against John Kerry. Dette bildet er imidlertid manipulert, noe som blir tydelig straks en tar en titt  på originalene som du kan finne her og her!


For min egen del lurer jeg på når noen begynner å ta fram bildene av Arne Treholt fra sent 70-tall 7 tidlig 80-tall. Ikke at noen kommer til å hevde at Treholt var uskyldig, men bildebevisene fra den gang blekner kanskje litt i  historiens lys?

Det store middagsspørsmålet

For en tid tilbake undret jeg meg over hvorvidt menn lager så lite mat som mediene vil ha oss til å tro. En høyst uformell undersøkelse ga dette svaret på spørsmålet "Hvor ofte lager du middag"?
Aldri
 0 %
Mindre enn 1 gang per uke
 0 %
1 - 3 ganger per uke
 33 %
4 - 7 ganger per uke
 66 %
Utvalget på 15 personer (kanskje var ikke alle menn heller) er jo noe sparsomt, men jeg konkluderer likevel med at enten er satistikken bare tull eller så er de mannlige leserne av denne bloggen usedvanselig oppegående i matveien. Honnør til dere gutter :-)

10.2.04

Når "digitalt bakkenett" er svaret, hva var spørsmålet?

"Reality-såpe virker godt med over femti år gammel teknologi. Forå lykkes med introduksjon av digital-tv trenger vi applikasjoner som tv-seeren er interessert i" skriver Wolfgang Leister fra Norsk Regnesentral i Computerworld. Jeg oppfatter hans hovedbudskap som at det fremdeles kan være tid til å påvirke utviklingen av et digitalt fjernsynstilbud i retning av en nytenkning i forhold til hva digitalt "fjernsyn" bør tilføre av genuine nyvinninger. Problemet med dagens tankegang er at TV-seerne er stort sett er fornøyde med dagens teknologi. Så lenge det ikke finnes en klar forbedring ved en oppgradering til digital-tv, vil satsingen slå feil.

Videreutvikling av Composer

Takk til Lasse som tipset om dette for noen dager siden. De fleste vet antagelig at Netscape / Mozilla inneholder en HTML-editor ved navn Composer. Daniel Glazman, en av utviklerne, startet sitt eget selskap da AOL "la ned" Netscape sist sommer. Selskapet har videreutviklet Composer under navnnet "nvu" og lagt til en rekke kjekke funksjoner :

- Posisjonerte elementer (det Dreamweaver kaller "layers")
- Site manager med FTP-opplasting
- Tabs (flere dokumenter i et programvindu)
- Integrert CSS-editor

I motsetning til Composer som var integrert i nettleseren er nvu et separat program som kan lastes ned for seg. Programmet finnes dessverre kun for Windows og Linux, men koster til gjengjeld ingen verdens ting :-) Programmet kan lastes ned her.

9.2.04

Ikke alt hastverk er lastverk

Bergens Tidende skriver om dette geniale møbelet. «Boken» er et  flerbruksmøbel, som både kan fungere som sofa, stol og bord. «Bokbladene» består av doble, vatterte ullstoffer som gjør at du kan bla deg frem til den fargen som til enhver tid passer humøre, samt skape variasjoner både i hvilestillingen.

"- Jeg hadde litt dårlig tid. Alle de andre studentene hadde prosjektene sine klare. Mens jeg ikke helt greide å bestemme meg for hva jeg skulle gjøre, sier bachelorstudenten fra Kunsthøyskolen i Bergen".

1.2.04

Nice Weather



Etter å ha travet rundt i Londons gater en halv dag og dratt innom noen obligatoriske gallerier endte jeg til slutt opp på Tate Modern. Jeg hadde først og fremst tatt turen for å kikke på bygningen og hadde ikke fått med meg Olafur Eliassons "The Weather Project". Litt sløvt ettersom jeg vitterlig har stått her i Bergen og bladd i boka som presenterer prosjektet. Oppturen ble imidlertid kraftig, dette var det tøffeste jeg har sett på lenge: Flott kombinasjon av massivt, nystisk og enkelt. Resten av utstillingene ved Tate er sikkert fine de også, men jeg gikk mest gjennom på autopilot og havnet hele tiden tilbake til den store hallen.

Det er selvsagt ikke enkelt å beskrive opplevelsen, en liten videosnutt er kanskje det nærmeste jeg kommer (lydsiden er riktignok mitt tillegg). Lå lenge på gulvet og kikket på alle de andre, tilsynelatende hundre meter oppe i speilet som dekket taket. Merkelig følelse av en slags "telepresence" der refleksjonen av hundrevis av mennesker gir en slags følelse av samhandling. Nettopp publikum blir en viktig, nesten uvurderlig del av instalasjonen, selv om  det helt sikkert hadde vært en opplevelse (om enn en annen) å være i dette rommet alene eller sammen med et fåtall mennesker.

Så dersom du kommer innom London innen 21. mars så vet du forhåpentligvis hvor du bør ta turen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer er svært velkommen. På grunn av problemer med spam må jeg imidlertid godkjenne kommentarer før de publiseres. Vanligvis skjer dette i løpet av noen timer.

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket