Førsteamanuensis ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i og forsker på nye, digitale medier.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske steder. For tiden jobber jeg blant annet med lydprosjektene "Auditomosjon" og "Auditopenta", sfæriske medier, og ikke minst Robotassistert undervisning og utvikling av skaperverksted.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering.

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

21. november 2010

Innsats teller ikke for karakteren

Aftenposten skriver at "Innsats teller ikke for karakteren". Bakgrunnen er en forskriftsendring om individuell vurdering i skolen. I forskriften, som kom i fjor høst, understrekes det at grunnlaget for vurdering i fag er de samlede kompetansemålene gjengitt i læreplanene. Samtidig er det nå presisert at elevenes forutsetninger, fravær, eller forhold knyttet til orden og adferd, ikke skal kunne trekkes inn i vurderingen i fag.

Konsekvensen av dette er at det i mange fag ikke lønner seg å åpne munnen. Den som klokker inn en god karakter på en prøve, bør vurdere å skulke påfølgende prøver. I alle fall dersom vedkommende ikke føler seg sikker på å gjøre de noenlunde bra.

I et utdypende rundskriv som Utdanningsdirektoratet sendte ut i august i år, står det svart på hvitt at hverken elevenes innsats i timen eller holdninger skal telle når karakterene settes. Det er til å gråte over, og en kan begynne å lure på hvor mye kollektiv dumskap utdanningsbyråkratiet kan prestere.

Stortinget har bedt om et klarere regelverk, men dette var neppe det de hadde forestilt seg.

2 kommentarer:

  1. Støtter deg i gråten, Jon. Dette er konsekvensen av at man gir alt som heter prosessvurdering på båten - det er bare resultater og resultatvurdering som teller etter den nye reformen.
    En liten trøst er jo at elevene fremdeles skal ha muntlig karakter i flere fag. Men fokus er på resultat også der.

    SvarSlett
  2. Sant det, muntligkarakteren veier opp for noe.

    Legger merke til at elevorganisasjonene synes dette er en forbedring, og en unngår trolig en del problemer med "trynefaktoren". Det triste er imidlertid at det sender elendige signaler til unge mennesker, som "lærer" at det ikke er så farlig om en stiller på skole (eller jobb).

    SvarSlett

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket