JON HOEM

Førsteamanuensis ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i kunst og håndverk, og forsker på og med nye kunst- og medieformer. Leder forskergruppen MaTecSus.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske materialer: i 2021 kom boken Digitale medier og materialitet med en grundig diskusjon av denne tematikken. Jeg er særlig interessert i det haptiske (berøring og bevegelse) knyttes til lyd.

Fremover jobber jeg særlig med den telematiske operaen Zosimos (2023-26) og (støy)instrumentet Sonic Greenhouse.

Nylig avsluttede prosjekter er Sonus (2023), Sampling av lyd og bærekraft (2022-), "Auditomosjon" (2021-23) og "Aquafoni" (2022).

Videre sfæriske medier, ulike former for roboter, mm.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering (2009).

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

27. februar 2017

Philippe Parreno: Anywhen

Litt omvendt rekkefølge her: jeg kom første dag til Tate Modern, like før det stengte, og fikk følelsen av å gå gjennom en storm. Et opptak på slutten av videoen, men det yter på ingen måte  opplevelsen noen form for rettferdighet. Dette var heftige saker.

Full av begeistring vendte jeg tilbake dagen etter, med plan om å sette meg å jobbe noen timer, inne i lydinstallasjonen. Denen gangen artet det hele seg annerledes, og jeg fikk med meg den fysisk dynamiske siden av installasjonen (i begynnelsen av videoen).

Det er den første, umiddelbare opplevelse som virkelig sitter. Kanskje fordi jeg kunne gå omkring alene og høre på hvordan lydbildet forandret seg. Selv om "Anywhen" er i en helt annen divisjon har den noen paralleller til "Tilhører", nettopp knyttet til hvordan en kan utforske en lydomgivelse gjennom på bevege seg rundt.






Philippe Parrenos "Anywhen"– særs flott opplevelse på Tate Modern:

21. februar 2017

Maps and the 20th Century Drawing the Line

Fotoforbud fra utstillingen Maps and the 20th Century Drawing the Line i The British Library, en en video får duge. Kart er alvor og gøy på samme tid:

15. februar 2017

Fornøyde studenter – eller?

Studentane er fornøgde med Høgskulen på Vestlandet kan jeg lese på min arbeidsgivers nettsider. Problemet er bare at det dessverre ikke gjelder lærerutdanningen.

Siden HVL ikke har noe uavhengig kanal mot allmenheten må vi andre steder for å få tak hvilke fag som kommer dårligst ut ved HVL, noe som omtales i På Høyden (altså UiBs tidsskrift). En annen kilde er Khrono (som er HiOA tidsskrift). Her uttaler ministeren seg, og er bekymret.

Interessant nok har Torbjørn Røe Isaksen absolutt ingen betraktninger omkring det faktum at mange små miljøer har fornøyde studenter, mens mange av de store får svake resultater. Men annet er det vel heller ikke å vente fra en minister som jo synes å mene at han er så godt som ferdig med strukturreformen i høyere utdanning. Dessverre er det ikke alltid en sitter igjen med følelsen av å bli ledet av smarte folk.

Hvordan skal vi f eks tolke at Volda, der lærerutdanningen ble akkreditert med et nødskrik, scorer mye bedre enn de mer "solide" miljøene lenger sør på Vestlandet. NLA, som scorer mye bedre enn HVL, er i samme situasjon og må hente professorhjelp utenfra.

10. februar 2017

360º video and the DTAE-conference

Note: this video is not at the conference mentioned below. Nevertheless, interesting experiment.



Made by Keez Duyves & Willem Weemhoff from www.pipslab.org in Amsterdam. Duyves will be at DTAE in Bergen, doing a workshop.  I have signed up with a workshop myeself on "Working with 360-video" - hopefully we will be able to let people dive into some real practical work and performances.

Do sign up for the confrence. Lots of workshops, and interesting kenotes and papers.

6. februar 2017

Gratis nettradio

En reklame fra et herværende mobilselskap adresserer problematikken knyttet til at det vel ikke finens mobiltelefoner med mottaksmuligheter for DAB.

Nedlegging av DAB sender dermed en god del brukere av FM-mottakeren på mobilen i limbo. Det synliggjør i alle fall to forhold:

For det første at nettradio er et reelt alternativ til DAB, sett fra brukernes perspektiv. For det andre, noe som er knyttet til argumentet om beredskap: det er veldig merkelig at så sentral infrastruktur som mobilnettet skal være eid og kontrollert av private.

Interessant i min sammenheng er at nettradio peker direkte mot de løsningene som ble skissert under innlegget mitt under NODA17, "Designing a Locative Radio Medium", som bygger på erfaringer høstet gjennom "Tilhører" / Auditor-prosjektet.

Låtsnekring - Before the Flood

Filmmusikken til Before the Flood er i seg selv flott:



Det er svært interessant å se hvordan Trent reznor rett og slett "snekrer" lyder. Hør åpningssporet ovenfor først, så kan du se litt på hvordan lydene blir til:

Ambisonic Toolkit for Reaper

Etter å ha surfet verden rundt etter verktøy for 360- / 3D-lyd endte jeg, via denne artikkelen, opp med Trond Lossius, dvs vel hjemme i Bergen. Dette virker som snasne saker:

5. februar 2017

Videotriptyk

jeg har syslet litt med dette tidligere, for å teste ideen om en tredelt video der de ulike delene spilles av slik at de etter hvert kommer ut av sync. I 2017 håper jeg å få til dette i form av en fysisk installasjon. Kanskje noe ala dette:


Relativt stort format.bredde 420, høyde 240. Tre skjermer spiller av videodelene, men går i pause når det ikke står en betrakter like foran skjermen. Med andre ord en form for interaktiv video:


1. februar 2017

Åpent for dritprat

Da er installasjonen åpnet, sensorene fungerer og med det er dette et eksempel på noe av det du kan oppleve. Videoen gir et inntrykk av lydsiden:



"Drit i det" er støttet av KORO og del av Vågestykke. Jeg står for de fysiske omgivelsene, Jostein Stalheim har jobbet med lyden og Johannes Ringheim har fått sensorer og programvare på plass.
 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket