JON HOEM

Professor ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i kunst og håndverk, og forsker på og med nye kunst- og medieformer. Leder forskergruppen MaTecSus.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske materialer: i 2021 kom boken Digitale medier og materialitet med en grundig diskusjon av denne tematikken.

Fremover jobber jeg særlig med den telematiske operaen Zosimos (2023-26) og (støy)instrumentet Sonic Greenhouse.

Nylig avsluttede prosjekter: KI-Storyline, Pappelonia, Sonus (2023), Sampling av lyd og bærekraft (2022-), "Auditomosjon" (2021-23) og "Aquafoni" (2022).

Videre sfæriske medier, ulike former for roboter, mm.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering (2009).

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

20. februar 2025

Umbraludu

Med hjelp fra studenter i kunst og håndverk (GLU3) har elever ved Christi Krybbe skoler laget sin versjon av Umbraludu, en verden befolket av luduer (fargerike, lekne vesener med mange forskjellige egenskaper). Alle luduer er fulgt av umbraer (som kun er i gråtoner). En ludu og en umbra henger sammen. De er to sider av samme skapning, men med ulike egenskaper.

Ingvard Bråten har skrevet en liten fiksjon, som plasserer Umbraludu og det som kan foregå der. Sammen med beskrivelser av elevenes luduer og umbraer, kan denne teksten kan leses ved inngangen til installasjonen.

Elevene har beskrevet sine skapninger, i form av todimensjonale skisser av papirbiter og egene tekster. Deretter bygger elevene tredimensjonale, bevegelige modeller. Det hele ble så satt sammen til en installasjon, med lyd og projeksjonsvisninger.

Vi rakk dessverre ikke å arbeide med lydsiden, sammen med elevene. Prosjektet kunne her vært utvidet, blant annet ved å benytte kontaktmikrofoner (jf. prosjektet Sampling av lyd og bærekraft), for å fange lyder av treverk og manipulere dette. Videre eksperimentere med KI-generert musikk, som en del av et helhetlig lydbilde.

Denne gangen endte det med at jeg gjorde opptak og lyddesign, men dette er åpenbart noe å jobbe videre med – med klar relevans for Sonic Greenhouse også.

Installasjonen kan oppleves på Høgskolen på Vestlandet (Kronstad, Bergen), denne og neste uke (uke 8 og 9). Dørene er åpne fra klokken 10, og stenger tidligst kl 13.


Oppdatering: Etter å ha hold oppe, kun et par dager, har det være mange besøkende innom. Som (avdanket) ingeniør synes jeg det er særlig spennende at også mange ingeniørstudenter ser innom. Det er kjekt å se at publikum faktisk tar seg god tid til å oppleve de visuelle og auditive sidene av installasjonen. Spesielt givende var det når en tidligere lærer kom innom, og ga klart uttrykk for at dette ga motivasjon for å gå tilbake til kunst og håndverk i skolen.

Prosjekter som dette er ytterst tverrfaglige. Jeg har hatt mange interessante samtaler omkring hvordan ulike kvaliteter ved prosjektet passer inn på tvers av fag, samt andre ideer som kan utvikles videre.





Etterspill:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer er svært velkommen. På grunn av problemer med spam må jeg imidlertid godkjenne kommentarer før de publiseres. Vanligvis skjer dette i løpet av noen timer.

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket