JON HOEM

Førsteamanuensis ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i og forsker på nye, digitale medier.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske materialer: i 2021 kom boken Digitale medier og materialitet med en grundig diskusjon av denne tematikken.

For tiden jobber jeg blant annet med lydprosjektene "Auditomosjon" og "Aquafoni", sfæriske medier, ulike former for roboter, mm.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering.

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

13. april 2011

Bokbinding - videoer

Først denne fra Toronto:Og denne,som jeg filmet i Bergen for snart ti år siden:Stanser ut skinn. 1. Skinnet som skal bli til ryggen i boken stanses ut fra hele oksehuder.
Skinnet beskjæres.2. For at det ikke skal bli synlige kanter i skinnbindet må alle kantene slipes ned i en spesiell maskin.
Bokblokkene presses sammen3. «Bokblokkene» kommer ferdig heftet fra trykkeriet. Bokbinderen skjærer blokkene til riktig størrelse før de legges i stabler som presses sammen ved hjelp av hydralikk.
Arkene blir som en massiv blokk som kan slipes eller høvles på «gamlemåten».
Arkebe slipes 4. De sammenpressede arkene slipes med et spesielt sandpapir. festet på en roterende rull.
Bøkene formes. 5. Ryggen avrundes ved hjelp av en spesiell maskin. Deretter presses bøkene sammen i eden hydrauliske pressen på nytt.
Bøkene med gullsnitt.6. Boken har fått riktig form og gullsnittet legges på. Gullsnittet gir boken et eksklusivt preg, men hindrer også at støv og skitt fester seg til snittflatene.
Gullsnittet påføres 7. Gullsnittet må legges på de avrunede hjørnene på hver enkelt bok. Legg merke til hvordan annenhver bok er lagt med «forsnitt» og «rygg» til hver sin side.
Bøkene tas ut av pressen og «bankes opp». 8. Bøkene tas ut av pressen og «bankes opp» før de går videre i prosessen. Dette gjøres for at ikke gullsnittet skal klebe sidene sammen slik at boken blir vanskelig å bla i.
«Kapitèlbånd» limes på. 9. «Kapitèlbånd» limes på. Det gir en pen avslutning på bokryggens øverste og nederste kant.
Bokmerker legges inn i boken. 10. Bokmerker legges inn og festet til ryggen.
papir limes på innsiden av skinnet.11. Arbeidet med skinnbindet begynner. Først limes det papir på innsiden av «bindsidene» og i «ryggen».
Arbeid med skinnbindet. 12. Å lage noen tusen skinnbind er lagarbeid, her er fire mennesker samlet i arbeidet :
Først legges det lim på ytterkantene, deretter legger bokbinderen inn en stiv mal og bretter inn kantene.
Arbeid med skinnbindet. 13. På den andre siden av bordet blir blir hjørnene finpusset før malen fjernes om bindet presses.
Bokens tittel preges 14. Tittel og dekor preges inn og skinnbindet er ferdig. Nå gjenstår bare ...
Bøkene med gullsnitt.15. .. å montere boken. Lim påføres «forsatsen» (de ytterste arkene i bokblokka) og «bindet» limes på med stødig hånd.
Bøkene med gullsnitt. 16. En siste kvalitetssjekk før pakking, så er bokbinderens jobb over.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer er svært velkommen. På grunn av problemer med spam må jeg imidlertid godkjenne kommentarer før de publiseres. Vanligvis skjer dette i løpet av noen timer.

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket