JON HOEM

Førsteamanuensis ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i kunst og håndverk, og forsker på og med nye kunst- og medieformer. Leder forskergruppen MaTecSus.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske materialer: i 2021 kom boken Digitale medier og materialitet med en grundig diskusjon av denne tematikken. Jeg er særlig interessert i det haptiske (berøring og bevegelse) knyttes til lyd.

Fremover jobber jeg særlig med den telematiske operaen Zosimos (2023-26) og (støy)instrumentet Sonic Greenhouse.

Nylig avsluttede prosjekter er Sonus (2023), Sampling av lyd og bærekraft (2022-), "Auditomosjon" (2021-23) og "Aquafoni" (2022).

Videre sfæriske medier, ulike former for roboter, mm.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering (2009).

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

14. februar 2012

Overvåking i det "godes" tjeneste

Kjetil B. Alstadheim skriver om Kontrollfrikenes tidsalder i Dagens Næringsliv. Lørdagsnummeret inneholdt forøvrig også en lengre artikkel om de profesjonelle overvåkerne. Alstadheims innlegg tar imidlertid for seg de mer nære ting, nemlig hvordan overvåking i økende grad blir en integrert del av barn og unges hverdag. Skjønt her er vi nok alle i samme båt, både unge og eldre.

Utgangspunkter er Barnevaktens promotering av mobilapplikasjonen Bipper,  en av mange kommersielle aktører som utvikler programvare for overvåkning av barn. På denne måten opp med generasjoner som vokser opp vel vitende, eller til og med med en forventning om, at de alltid blir overvåket. Foreldrene kontrollerer mobilen, programvare filtrerer PC-bruken og på skolen kontrolleres hvilke sider som er besøkt via læringsplattformen. data om mobilbruk og surfing skal til alt overmål lagres for at myndighetene skal kunne se oss i kortene ved behov.

Bevisstheten om at vi potensielt blir sett på alle digitale kommunikasjonsarenaer gjør nok noe med oss, og jeg tror ikke det er av det bra slaget. Sakte men sikkert brytes noen grunnleggende reflekser ned, de som forteller oss av overvåking er galt.  Undertegnede vokste opp før mobiltelefoner og datamaskiner ble allemannseie. Mye har blitt enklere med den nye teknologien, ikke minst blir mange oppgaver løst mye mer effektivt, men fraværet av disse løsningene hadde også sine positive sider: muligheten til selv å bestemme når andre fikk vite hvor en befant seg. I dag kan jeg fremdeles kjenne på den følelsen ved å legge igjen mobiltelefonen hjemme og ikke logge meg på nettet. Det hender seg jeg gjør det, men sjelden.

"Problemet" er at alle tjenesten vi gjør oss "avhengige" av jo oppleves som nyttige, og prisen vi betaler oppleves i dag som liten. Likevel, følelsen av at det bærer galt av sted slipper ikke helt taket. Spørsmålet blir om fremtidens politikere vil ha den samme ryggmarksrefleksen, eller om de vil være sosialisert inn i et system der overvåking ses på som en naturlig del av hverdagen. De mulige konsekvensene i forlengelsen av den tanken er lite lystelige.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer er svært velkommen. På grunn av problemer med spam må jeg imidlertid godkjenne kommentarer før de publiseres. Vanligvis skjer dette i løpet av noen timer.

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket