JON HOEM

Førsteamanuensis ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i og forsker på nye, digitale medier.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske materialer: i 2021 kom boken Digitale medier og materialitet med en grundig diskusjon av denne tematikken.

For tiden jobber jeg blant annet med en rekke prosjekter der det haptiske (berøring og bevegelse) knyttes til lyd. Pågående prosjekter er Sonus (2023), Sampling av lyd og bærekraft (2022-), Zosimos (2023-26) og "Auditomosjon" (2021-23) og "Aquafoni" (2022). Videre sfæriske medier, ulike former for roboter, mm.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering (2009).

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

9. mai 2023

Rundebordsdiskusjon om KI

Min innledning til rundeborddiskusjon om KI, under Læringsfestivalen 2023.

Jeg sendte inn et abstract med tittelen "Visuelle og skriftlige møter med kunstig intelligens" på et tidspunkt da jeg hadde gjort såpass mange konkrete utprøvinger at jeg tenkte det kunne være interessant  å snakke om hvilke muligheter dette kan by på som kreativt verktøy.

Siden jeg sendte abstractet har det skjedd en del, for å si det forsiktig. Samme dag som jeg skulle ha innlegget og lede diskusjonen kunne jeg lese "Snart kan enhver idiot lage imponerende bilder", og på kvelden hadde Inga Strümke boklansering i Trondheim. Både boka, Maskiner som tenker, og arrangementet har vært utsolgt. Kunstig intelligens (KI) er i vinden med andre ord.

Jeg er litt usikker på om jeg var i ferd med å idiotforklare meg selv, eller om kommentaren i Aftenposten gjelder Refik Anadols bilder, utstilt ved MoMa. Men "long story short", jeg endret litt på opplegget, og endte opp med en kort introduksjon til diskusjonene rundt bordene.


Det ble en fin og interessant seanse, som altså er oppsummert her.

Mindre fokus på det visuelle her, og mer en generell diskusjon. Men jeg får forsøke å bedre tak i dette etter hvert. Selv om "enhver idiot" kan få til et bilde mener jeg det absolutt er rom for å tenke på maskiner og KI som en kreativ sparringspartner. Ikke minst tror jeg dette handler om å finne møtepunkter mellom digitale og analoge teknikker, og utvikle dette til interessante uttrykk. Det gjelder det visuelle, for skriftlig tekst, for lyd og musikk – kanskje for all estetisk virksomhet.

2 kommentarer:

  1. Det flommer nærmest over av ulike verktøy, også på det visuelle området. Som en som begynte mitt utdanningsløp innen film og video er det særdeles spennende å se hvordan KI kan brukes for å lage varianter og legge til informasjon i eksisterende videopptak    Mye å sjekke ut her: https://www.toolsnocode.com/ai

    SvarSlett
  2. Dagen etter mitt innlegg, uten noen form for annen sammenheng, arrangerte Datatilsynet Webinar: Meld fra hvor du går med kunstig intelligens

    SvarSlett

Kommentarer er svært velkommen. På grunn av problemer med spam må jeg imidlertid godkjenne kommentarer før de publiseres. Vanligvis skjer dette i løpet av noen timer.

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket