JON HOEM

Førsteamanuensis ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i og forsker på nye, digitale medier.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske materialer: i 2021 kom boken Digitale medier og materialitet med en grundig diskusjon av denne tematikken.

For tiden jobber jeg blant annet med lydprosjektene "Auditomosjon" og "Aquafoni", sfæriske medier, ulike former for roboter, mm.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering.

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

3. juli 2014

Video i 360-grader

Dette blir nok adskillig vanligere om ikke lenge, men forløpig lar jeg meg fascinere av noe som jeg opplever som litt nytt.

For ti-femten år siden holdt jeg mye på med QTVR. Den gangen var det en møysommelig prosess å sette sammen panoramabilder. For å få tilstrekkelig oppløsning holdt jeg på med å ta analoge slides. Disse ble scannet og stitchet sammen gjennom en møysommelig prosess i en av de tidlige utgavene av Quicktime VR Authoring Studio. resultatet kunne bli noe ala det du ser nedenfor:


Forskjellen er at dette bildet er et skjermdump fra en video. Denne er laget ved å gjøre fire separate opptak, med 90 graders forskyvning, som deretter er satt sammen til et videopanorama. Fungerer godt nok til at fire kamera nå står på innkjøpslisten, slik at det blir mulig å filme hele veien rundt.Joda, sett det før, men det er spennende å kunne realisere dette selv. Denne typen video bør kunne ha noen fine bruksområder, ikke minst kombinert med løsninger som det jeg var innom her om dagen.

Se for deg at du til enhver tid bare ser en del av videoen, og at utsnittet endres når du beveger hodet. Tenk deg også at lydbildet panoreres tilsvarende.

Teater på skjerm kan kanskje få seg et oppsving med teknologier som dette, for ikke å snakke om konsertopptak på scenen, og jeg ser for meg flere mulig bruksområder innen undervisning.

En tutorial som går gjennom bruk av programvaren, samt en del adskillig mer avansert etterarbeid:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer er svært velkommen. På grunn av problemer med spam må jeg imidlertid godkjenne kommentarer før de publiseres. Vanligvis skjer dette i løpet av noen timer.

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket