JON HOEM

Førsteamanuensis ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i og forsker på nye, digitale medier.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske materialer: i 2021 kom boken Digitale medier og materialitet med en grundig diskusjon av denne tematikken.

For tiden jobber jeg blant annet med lydprosjektene "Auditomosjon" og "Aquafoni", sfæriske medier, ulike former for roboter, mm.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering.

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

28. mars 2011

Å rette baker (Zope) for smed (UiB)

BT skriver at UiB skroter datasystem til 15 mill.
UiB lanserte den nye eksternweben i februar 2009. Et drøyt år etter lanseringen filleristet den nye IT-direktøren Thomas Evensen eksternweben i en rapport til universitetsstyret: Feilene var mange og alvorlige, mente han: Problemer med ytelsen og stabilitet i systemet Flere feil var ikke mulig å finne årsaken til Problemer med å integrere websystemet med andre systemer som UiB bruker

Hovedproblem viste seg å være selve fundamentet systemet bygget på, Zope.
Jaså, så Zope er problemet. Må si jeg stusser litt. Problemet synes vel å være at IT-avdelingen ved UiB ikke har et utviklermiljø som behersker Zope. Det er en ærlig sak, men det gjør kanskje ikke Zope til hovedproblemet.

Jeg kjenner ikke prosjektet ved UiB (annet enn det en kjapt kan lese seg til) og jeg programmerer ikke selv, men da vi brukte Zope for å lage eLogg for en del år tilbake, fikk jeg svært godt inntrykk av systemet. At man kan bygge mye rart på toppen av Zope, og et hvert annet system, er en annen sak. At den grunnleggende serverteknologien skal være problemet høres imidlertid merkelig ut. Høres snarere ut som noe det er greit å skylde på, for de som vil bytte ut noe ut fra andre beveggrunner.

Ser at UiB har valgt å benytte emnekart (Topic Maps) i form av ZTM, altså noe som er bygget på toppen av Zope. Emenkart er i utgangspunktet smarte saker, men forutsetter at de som legger inn informasjon er flinke til å knytte denne til emnene. I bunnen av emnekart-løsningen ligger nemlig relasjoner, som brukes til å hente ut sammenhenger mellom informasjonselementene. Uten riktig tilknytning til emner, ingen gode koblinger. jeg skal være forsiktig med å være påståelig her, men har inntrykk av at nettopp dette skaper mye surr når en slipper virkelige brukere på et system.

Zope har forøvrig en rimelig solid kundeliste. Det samme har Plone, et system som baserer seg på Zope.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer er svært velkommen. På grunn av problemer med spam må jeg imidlertid godkjenne kommentarer før de publiseres. Vanligvis skjer dette i løpet av noen timer.

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket