JON HOEM

Førsteamanuensis ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i og forsker på nye, digitale medier.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske materialer: i 2021 kom boken Digitale medier og materialitet med en grundig diskusjon av denne tematikken.

For tiden jobber jeg blant annet med lydprosjektene "Auditomosjon" og "Aquafoni", sfæriske medier, ulike former for roboter, mm.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering.

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

28. august 2010

Ungdom - Verken kravstore, bortskjemte eller late

Jeg forsøker å ha en grunnholdning: "alt var verre før" - og med det holde på at verden, tross alt går fremover. Og i de aller fleste tilfeller, når en ser på det store bildet og ikke graver seg ned i detaljer, viser det seg å stemme.

Derfor, når jeg hører godt voksne som klager over hvor late dagens ungdommer er, så er jeg i utgangspunktet skeptisk. Er det virkelig slik at det var bedre før?

I sommer gikk NHO-sjef John G. Bernander i bresjen for en rekke ledere i næringslivet under overskrifter "Noe har gått tapt" og "Norsk ungdom har ingen respekt for arbeidsgiver". Overskriften "ingen repsekt for arbeidsgiver" får meg til å tenke tilbake på noen episoder fra min egen karriere i diverse jobber. Den gangen dreide det seg f eks om å nekte og male gulvet i kjelleren i en bygning, uten lufting og med en maling jeg trolig kan prise meg lykkelig for at jeg holdt meg unna. Arbeidsgiver ble sur, og jeg kunne si farvel til den sommerjobben. Noen år senere fant jeg meg selv i bunnnen av en heissjakt, med pressluftbor og tilhørende gjenstridig betong. Verneutstyr var den gangen på plass, men støv og støy gjorde at jeg tok hyppige pauser. Resultatet var en sint bas, men den gangen beholdt jeg jobben. Flere episoder kan nevnes, men poenget er at noen den gangen nok så på meg som lat og med manglende respekt. I dagen Norge ville slike episoder være sjeldnere - tidene forandrer seg - men mange arbeidsgiver vil nok finne andre ting å irritere seg over.

Men så viser det seg, ifølge en undersøkelse fra Manpower, at Bernander og co. kanskje retter baker for smed:

- Det stemmer nok at mange unge stiller større krav til arbeidsgiver i dag, men det har mer med velstandsutviklingen generelt i samfunnet å gjøre enn hvilken generasjon man tilhører, sier konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower til DN.no.

Noen tall fra undersøkelsen:
  • 42 prosent av de spurte ungdommene (født på 80- og 90-tallet) at de er villige til å flytte til et annet sted, mens bare 24 prosent av generasjonen over (født på 60-tallet) sier det samme.
  • 26 prosent av de unge er villige til å bruke mindre tid på venner, mot 17 prosent av foreldrene.
  • 53 prosent av ungdommene er villige til å være tilgjengelige for arbeidsgiver i ferien, mens 37 prosent av foreldrene sier det samme.
  • 29 prosent av de unge er villig til å droppe en ferie, mot 18 prosent av foreldrene.
  • 20 prosent av ungdommene er villige til å ta en praksisplass med lav lønn mot bare 8 prosent av foreldrene.
  • Når man blir spurt om hva man er villig til for å få en bestemt jobb, ser vi at 41 prosent av de unge er villige til å flytte på seg, mens 24 prosent av foreldrene kan tenke seg å gjøre det.

Verken kravstore, bortskjemte eller late - DN.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer er svært velkommen. På grunn av problemer med spam må jeg imidlertid godkjenne kommentarer før de publiseres. Vanligvis skjer dette i løpet av noen timer.

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket