JON HOEM

Førsteamanuensis ved Institutt for kunstfag, Høgskulen på Vestlandet – Bergen.

Underviser i og forsker på nye, digitale medier.

Jeg er interessert i forholdet mellom medier og fysiske materialer: i 2021 kom boken Digitale medier og materialitet med en grundig diskusjon av denne tematikken.

For tiden jobber jeg blant annet med lydprosjektene "Auditomosjon" og "Auditopenta", sfæriske medier, ulike former for roboter, mm.

Min Dr.-avhandling om personlig publisering.

Siterte artikler og publikasjoner i Cristin.

29. januar 2011

iPad og andre "tittebrett" vs lesebrett

Postet en lang kommentar til denne videoen, laget av Svend Horgen:Siden kommentaren ble såvidt lang poster jeg like gjerne en versjon her også.

Videoen er illustrerende den, men jeg er ikke sikker på om den egentlig forteller så mye om hva som skiller en skrevet digital tekst fra den analoge. Savnet av å kunne zoome og bla ved å ta på skjermen er jo egnskaper som er knyttet til tittebrett som iPad ol. Når det gjelder tekst som skrift klarer jeg meg fint uten de funksjonene. Jeg er vel blant de som mener at dagens iPad først og fremst er en underholdsningsmaskin, og i mindre grad et arbeidsverktøy. Her vil sikker mange være rykende uenige, men sliten over de mest nedlastede appene mener jeg gir meg et poeng.

Tar en for seg dedikerte lesebrett, som Kindle, er egenskapene ganske anderledes. Ingen zooming mm ved hjelp av multitouch, men hos meg blir likevel iPad liggende mens Kindle'n er i daglig bruk. Grunnen er at Kindle lar seg intergrere på en utmerket måte i min arbeidsflyt. Lange artikler som jeg ikke har tid til å lese i løpet av dagen samles og sendes til Kindle'n ved hjelp av Instapaper, mens dokumenter som jeg tidligere sendte til utskrift tar samme veien. Muligheten til å sende dokumenter direkte fra Google Documents til Kindle'n fungerer rett og slett glimrende. Faktisk leser jeg ikke så mange bøker via Kindle, men desto flere artikler og dokumenter.

Det hjelper også at Kindle er svært behagelig å lese på, og en avveksling fra alle timene foran LCD-skjermen. Hadde jeg kunnet koble et Bluetooth-tastatur til den ville den vært det perfekte reisefølge. Her blir kanskje Notioninks Adam. Her benyttes neste generasjon skjermer med elektronisk blekk. Ulempen er at Adam neppe kommer med de samme muligheter for dokumentflyt, som Kindle tilbyr.

Bottom line: dette handler slik jeg ser det lite om enhetenes mer eller mindre fancy egenskaper. I første rekke er skillet mellom det digitale og det analoge knyttet til at de digitale tekstene lar seg transformere på en enkel måte.

Samtidig håper jeg at Apple titter litt på hva f eks Asus foretar seg. Eee Slider har nemlig det jeg savner på iPaden - et fysisk tastatur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
◄ Free Blogger Templates by The Blog Templates | Design by Pocket